Tahiti ja lisää vanhoja hintalappuja

Edelleenkään minulla ei ole tässä kuvaa, sillä lopettelin Tahitin tekemistä puolen yön aikaan ja kone olikin sitten jo kiinni. Ilta oli muutenkin kiireinen, että paljoa en ehtinyt tekemäänkään.
Ja jatkossa vielä vähemmän, sillä punaiset viinimarjat, vatut, karviaiset ja mustikat ovat kuiskutelleet jo hieman … että täälläkin voisi aikaansa viettää.
Sain tuon Tahitin nyt kuitenkin niin, että kaula-aukko on aloitettu ja muutama kerros sen päälle. Ensiksi ajattelin urakoida sen valmiiksi, mutta sitten iski väsy….

Hinnoista vielä

Harmittaa entistä enemmän, että en ole tullut säilönneeksi enemmän esim. vanhoja mainoksia. Mutta kuitit (ne mistä ei ole väri liuennut) minulla on siististi arkistoituna tosi pitkältä ajalta, joten voisin tehdä seurannan, jos en muuta tekemistä satu keksimään.
Mutta löysin lisää hintalappuja. Lanka, josta teen tuota kaulahuivia on hintalapun mukaan maksanut euroissa 2,52 ja markoissa tuon 15FIM – hinta on kuitenkin poistomyyntihinta, joten lienee ollut siinä 20 Fmarkan hujakoilla. Lankaa tuossa on kerässä 200g. Kotiväki näyttää maksavan halppis-kaupassa 6,50/kerä nykyään.

Tomaattiketsuppi
Tomaattiketsupin hinta kiisi ylös paikallisessa kaupassa heti euron kotiuduttua.
Se maksoi markoissa 9,90FIM ja nyt samasta pullosta veloitetaan 2,59. Tuttaviani nauraattaa kun marmatan tästä tomaattiketsupin hinnasta. Sitä kuluu niin vähän, on tavanomaisin vastaus. Totta. En minäkään sitä suoraan pullosta suuhuni purista, eikä tiettävästi kukaan muukaan perheestämme, mutta kysymys ei sinänsä ole siitä tuotteesta, vaan tuosta hinnannoususta. Siinä se vaan mielestäni näkyy niin konkreettisesti, kuinka hinnannousu pienessä tuotteessa voi olla hiukea… ja kun ne ruokaostokset tuppaavat koostumaan näistä pienistä tuotteista, jotka ovat nousseet useita kymmeniä, jotkut jopa satoja prosentteja.

Samoin ovat nämä mehualet.
Ennen sai 10 mk:lla 4 mehua tarjouksessa ja normaalihinta oli 3.33FIM. Nyt kolmesta maksetaan 2 euroa, kun se on halpaa. Ostetaan, eikä kukaan mietii sen enempää, mitä oikeasti tuotteesta maksetaan.

Teekin maksaa (pussitee, joka on vähänkin erikoisempaa) 50-65 euroa/kilo. On siinä kuivatuilla lehdillä hintaa.

Ja ananaspurkit…ja, ja… moni muu. Eilen, ollessanio kaupassa, pidin hinnanmuisteluhetken lähes jokaisen ostamani tuotteen kohdalla.

Iäkäs isäni, joka on aina ollut tarkka rahankäyttäjä, alkoi ruikuttaa heti euron tultua, että kaikki on noussut kamalasti. Hän sanoi, että ennen ruokaan riitti 1000mk ja risat/kk (kaksi aikuista isäni ja avonsa, jotka eivät pihtaile ruoan laadussa ja iso osa marjoista, ompuista, perunoista yms. omasta puutarhasta) ja euron tultua kuvioihin he valittivat kilvan, että 400 euroa menee melkein joka kuukausi, vaikka he ostavat suurin piiretein aina samanlaiset ruoat, mitä ovat aina ennenkin tottuneet ostamaan, samoista kaupoista, mistä aina ennenkin jne.

Mutta tilastojen mukaan mikään ei ole noussut, koska kaljan hinta on laskenut, autojen hinta on autoverotuksen myötä laskenut ja kun lasketaan kokonaiskuluttajahintaindeksiä, niin mikään ei ole noussut.
Niin se vaan on. Tässä pätee mielestäni taas se, että ensin on vale, sitten emävale ja sitten tilasto.

Mainokset

5 kommenttia

Kategoria(t): valokuvaus

5 responses to “Tahiti ja lisää vanhoja hintalappuja

 1. mustikka

  Minä myös, minä myös. Välillä jään oikein kaupassa vääntämään hintoja markoiksi. Jäis moni asia ostamatta langoista lähtien, jos aina kääntäisin hinnat. Itse muistelen kaiholla aikaa, jolloin neulelankoja sai Siwasta ja muista pikkukaupoista. Valikoima ei ollut järjen suuri, mutta kuukauden tarjouksina välillä oli kivoja lankoja todelliseen kohtuuhintaan: 2,95 mk kerä, olkoonkin sitten akryylilankaa tai mitä milloinkin. *huokaus* Nyt se halpa akryylilanka maksaa 1,20 € Anttilassa…

 2. Neulekirppu

  Kiva, että joku toinenkin harrastaa hintojen kääntämistä. Muistan kun lapsena ihmettelin isoisäni puheita, että vannhoissa markoissa… Jooo-o. Raha ja hinnat ovat varmamsti jotenkin niin syväopittuja juttuja, että tämä kääntäminen jatkuu…. On sitten lapsenlapsilla ihmettelemistä, kun mummo horisee vanhoista markoista.

  Joo-o. Näitä aikoja muistelen kaiholla.
  Ja sitä, kun laatulankoja sai alesta parilla markalla kerä.
  Ehkä nuo ”tarjouslangat” ovatkin siksi nykyään 2-3€ ihan kevyesti, kun meidän alitajuntamme mieltää sellaiset langat halvoiksi.

  Pitäisikö seuraavissa TES-neuvotteluissa pyytää lankalisää?

 3. Ziina

  kankaatkin ovat kallistuneet hirveästi, vai eikö muista 14,90 metri ole aika paljon? Janovitan uutuuslanka jena joka on 75% akryyliä maksaa n. 8 euroa eli maksat n. neljäkymppiä huonolaatuisesta muovista jossaon villan hajua.Ja saumurit! Tuhat euroa! Samat vekottimet myydään euroopassa alle 500 eurolla. Listaa voi jatkaa loputtomiin.PS: Meillä sitä ketsuppia kuluu pullo viikossa ja ruokakauppaan menee joka viikko ainakin 150 e.Kyrsii.

 4. Anonymous

  Kauhistelin erään kerran lankojen hintoja käsityöpuodissa, ja myyjä siihen vastaamaan, että kun hän oli lapsi/nuori langat olivat vielä kalliimpia (siis suhteessa) kuin nykyään. Tämä oli varmaan ennen nakkisotaa…
  Mutta tottahan se on, että 20 vuotta sitten sai ”pilkkahintaan” neulomusmateriaalia!
  Nyt on vaan tingittävä jostain muusta lankojen takia (esim. ketsupista..)
  – Miuku

 5. Neulekirppu

  Ziina: joo- halvemmalla saa laatuvaatteita jo alesta, kuin ostamalla huonolaatuinen ja kallis kangas. Ja itse tekemällä ottaa aina sen riskin, että homma ei sitten onnistukaan. Tuotteesta tulee EJP- ei julkisesti pidettävä/päällepantava.

  Summa summarum: hinnat ovat nousseet joka tapauksessa huikeasti. Ja samalla itse käsillä tekemisen funktio on muuttunut aikojen saatossa ehkä kokonaan toisenlaiseksi. Mummomme tekivät itse, koska kaupasta ei saanut (pellavat kasvatettiin, villat saatiin omista lampaista jne.) talvella tehtiin kankaat ja ommeltiin. Äitiemme polvi säästääkseen (sodan sukupolvi), oma ikäluokkani ehkä mielenkiinnosta ja saadakseen persoonallista, nuoriso ehkä saadakseen persoonallisempaa (?)jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s