Puolukkaleipä – Marja-aronialeipä

Puolukkaleivästä tuli tässä taannoin mieleeni, että marja-aroniasta voisi kokeilla leipää.
Lupailin Liisalle sitä jo viime viikolla, mutta en ehtinyt viemään asiaa käytäntöön. Eilen sitten ehdin testauspuuhiin. Tein (varovaisuuttani) vain yhden ruisleivän , johon laitoin aroniaa, samalla kun leivoin ruisleipäsiä (AKH: en aitoa juurella kohotettua vaan pikaversiota). Ja mielestäni siitä tuli oikein hyvää. Aronia sopii makuaistini mukaan huomattavasti paremmin tähän tarkoitukseen kuin hilloksi tai mehuksi. Ruisjauho, piimä ja siirappi ilmeisesti taittavat kitkeryyttä sopivasti ja olisikohan parilla pakkasyölläkin ”sormensa pelissä”. Tänään tarkoitukseni on kokeilla aroniasta rättänää. Siis mustikkarättänän ohjetta soveltaen. (Ilmeisesti aroniakukkoa vai miten tämä menee?)

Tästä löytyy leivontaohjeita mm. puolukkaleipä kelialkiaa sairastaville.
Tästä puolukalla päällystetty leipä.
Tässä Dianan puolukkaleipä.
Tässäkin on ohje puolukkaleipään.

Teen ruisleipäset suurinpiirtein näin

1 litra piimää
1 litra maitoa tai vettä
1 dl siirappia
noin. 1 rkl suolaa

250 g margariinia tai voita tai öljyä

ruisjauhoja
vehnäjauhoja
1. lämmitä maito
2. piimä ja maito astiaan, sekoita mukaan siirappi, suola ja hiiva -sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
3. lisää ruisjauhoja vähitellen kokoajan vatkaten, kunnes saat puuromaisen tasaisen seoksen
4. rasva vaivataan taikinaan käsin (voit myös sulattaa sen), lisää samalla hieman vehnäjauhoja.
(jos käytät puolukkaa tai aroniaa lisää sitä noin 2 dl kevyesti survottuna tässä vaiheessa)
5. lisää vehnäjauhoja niin, että saat taikinasta napakkaa

Anna kohota liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Leivo leiviksi.
Paista sopivassa lämmössä. (n. 200 C)

2 kommenttia

Kategoria(t): Syötävää

2 responses to “Puolukkaleipä – Marja-aronialeipä

  1. A-K.H

    Kärsin jo lapsena siitä, että minun piti syödä hapanjuureen tehtyä niin riivatun hapanta leiopää, että… Sattumoisin olen imelän leivän ystävä (jo mallas antaa hyvän säväyksen), mutta eivät nämä savolaiset osaa syödä kuin ruis- ja ohralimoppua. Jäkimmäistä sanovat rieskaksi. Heti kun pudottaudun Tampereen korkeudelle, alan saada hyvää leipää, mutta mustaa makkia en syö.

  2. Neulekirppu

    Sama juttu.
    Mallasleipääkin on muuten pakkasessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s