Aronia-rättänä

Aronia-rättänä on nyt tehty ja testattu. Ohje on Kotilieden leivontakirjasta (Helsinki: WSOY, 2. painos)
Ohje on kirjassa nimellä Bertan rättänä, sillä alkuperäisen ohjeen on lähettänyt Kotilieteen Bertta Räsänen Kuopiosta.

250 g voita
1 dl sokeria
4-5 dl ruis- tai ohrajauhoja
1tl leivinjauhetta
noin 1 l tuoreita mustikoita

1. Pehmennä voita sen verran, että sitä on kauhalla helppo sekoittaa. Pyöräytä jauhot 3-3½ dl ruisjauhoja ja noin 1 dl ohrajauhoja), leivinjauhe ja puolet sokerista joukkoon. Älä vaivaa taikinaa, äläkä vaahdota voita, muuten rättänästä tulee kuiva.
2. Levitä 3/4 taikinasta jauhotetuin käsin korkeareunaisen litran vetoiseen saviruukkuun tai uunivuokaan ja sen reunoille. Kaada keskelle mustikat ja loput sokerista. Peitä ruukku lopusta taikinasta valmisteulla kannella.
3. Paista 160 C noin tunnin ajan.
4. Tarjoa haaleana kylmän kermavaahdon kanssa.

—————-
Laitoin aroniaa ½ litraa.
Lisäsin sen päälle vajaan dl sokeria. eli noin 1/3 enemmän kuin mitä ohjeessa neuvottiin. (tuli omaan makuuni liian sokerista.)
Ohrajauhojen sijaan laitoin vehnäjauhoja.

Makunsa puolesta todella o.k. !!!
Eli kerään osan aronioista pakkaseen rättänöitä varten, sillä mustikoita en tänä vuonna saanut kuin muutaman rättänän tai piirakan verran.
Voisi ehkä laittaa kaveriksi 0,5dl vadelmia tai mansikoita, sillä aroniat ovat huomattavasti kuivempia marjoja kuin mustikat.

— Kuvan lataaminen ei näytä taaskaan onnistuvan…. tulee myöhemmin, jos on tullakseen.
Leipäänkin voi laittaa aroniaa puolukan tapaan.

Aiempi aronia-postaus.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Syötävää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s