Kopioiminen kannattaa aina


Tämän postauksen sanoma on lyhyesti, muista ottaa varmuuskopioita ja tärkeimmistä tiedostoista useampia. Sillä niitä voit tosiaan tarvita nopeammin kuin arvaakaan. Tein viikko sitten sunnuntaina valokuvista varmuuskopiot, ja arvatkaas mitä, polttava CD-asema sanoi yhteystyösopimuksensa irti mennellä viikolla. Ko. kone on jo niin vanha ja niin monta vikaansa esitellyt, että tämän vian korjaamiseen ei liene enää järkeä.

Tietokone, tämä ihmeellinen, ihana(?) ja hyödyllinen kapine, jonka ääressä istuin suurimaan osan valveillaoloaikaani, tai paremminkin sanottuna suurimman osan työaikaani, on saanut minut muutaman kerran hermoromahduksen partaalle. Yksi väärä sana perheenjäseneltä, työkaverilta tai keneltä tahansa, niin olisin voinut ottaa tietokoneen kainalooni ja upottaa sen työhuoneeni vieressä olevaan järveen. Kaikki on hyvin, kun se toimii… mutta sitten kun se päättää sanoa yhteistyösopimuksensa irti, niin sitten ei pelasta enää mikään, varsinkaan, jos takuuaika on ummessa, ja jos ei ole varmuuskopioita.

Mikäs siinä, kun kaikki on hyvin, tai jos ongelmia ei ole tai ne ovat pieniä. Mutta toisaalta en ymmärrä kyllä aivan täysin näitä pieniäkään ongelmia, sillä niitä pieniä ongelmia sattuu tietokoneille harva se päivä. Miettikää, jos uuni päättäisi nostaa lämpötilan 300 C säädetyn 175 sijaan tai vastaavasti pyykkikone muuttaisi ohjelman, jossa ei ole linkousta äkillisesti 1400 kierroksen linkoukseen ja 30 asteen lämpötilan 90C. Tai vastaavasti auton ohjausjärjestelmä ”kaatuisi” kadulla tietokoneen tapaan. Siinä mentäisiin pitkin seiniä. Tietokoneelle on jotenkin ”normaalia” kaatuilla ja saada herne nenäänsä milloin mistäkin. MIKSI?

Tietokoneen isompia vikoja voi kutsua suurehkoiksi katastrofeiksi, siis edellyttäen että ei ole meneillään muita elämää isompia ja vakavampia ongelmia. Itselleni tällainen henkilökohtaiseksi suuronnettomuudeksi luokiteltava tapahtuma on osunut kohdalle muutamia kertoja.

Tosin minulla on ollut myös onni onnettomuudessa matkassa, suurimmassa osassa näistä episodeista. Se missä onni ei ollut matkassa oli, kun väänsin kandidaatintyötäni ammoin ensimmäisellä koneellamme, silloin kun PC:t toimivat teko-ohjelmalla, kaikki komennot olivat näppäinyhdistelmillä jne. (Se oli siis vielä sitä aikaa, kun mietittiin, että voiko tietokoneella kirjoitettua työhakemusta laittaa, vai pitääkö hakemus kirjoittaa kirjoituskoneella) Olin juuri painanut tallenna-nappulaa, kun kone ilmoitti, että peruuttamaton levykevirhe. .. onni onnettomuudessa kuitenkin, että print-toiminto oli käynnistynyt onnistuneesti juuri hieman ennen tätä peruuttamatonta levykevirhettä ja sain työni paperille ja kirjoitettua uudelleen.
Muut hajoamistilanteet ovat koskeneetkin sitten kovalevyjä ja emolevyjä. Onneksi koneen takuut ovat olleet voimassa (tosin ns. vedelleet viimeisinään) ja toiseksi minulla on olleet myös varmuuskopiot tärkemmistä tekemisistäni.
Työn alla olevat suurimmat juttuni laitan aina illalla sähköpostin liitetiedostona itselleni, viikoittain laitan tekstit muistitikulle ja poltan säännöllisesti hengentuotteeni myös rompulle.

Perheenjäseneni ovat naureskelleet hysterialleni, kunnes sitten eräänä päivänä. Yksi suurehko tuotokseni oli lähes valmis. Olin tehnyt sitä kotikoneellani tiiviisti aamusta iltaan. Työn luovuttamisen takaraja häämötti ja iloitsin siitä, että olin pysynyt aikataulussa, kunnes plop. Ruutu pimeni ja koneen hyrinä sammui. Mitään ei tapahtunut. Ihmemies insinööri saapui paikalle ja totesi kuivasti, että taisi mennä toinen kovalevyistä entiseksi… huollossa selvisi, että koneesta menikin emolevy. Kone korjattiin tiedostot pelastettiin. Se oli viikon toimintakykyinen ja jälleen plim. Nyt oli sitten vuorossa se toinen kovalevy. Meni pari kuukautta. Sitten pimahti toinenkin kovalevy ja jotta tarina olisi täydellinen katastrofi meni toinen kovalevy vielä uudelleen. Tässä vaiheessa olisi voinut jo vaatia uuden koneen… mutta valitettavasti olen liian laiska riehumaan livenä. Mutta kuluttajalla on kaikesta huolimatta oikeus takuuajan jälkeenkin saada hyvitystä ja korjaus vialliseen koneeseen/laitteiseen. Se kannattaa pitää mielessä. Tietokone on sen hintaluokan vehje, että kuluttajalla on oikeus olettaa sen kestävän enemmän kuin vuoden tai pari. (Eli siis myös takuuajan jälkeenkin).

Menin sitten tämän shown jälleen tietokonekauppaan ja ostin uuden koneen. Ja kaikki menikin hyvin, kunnes vuoden takuusta oli viikko enää jälellä. Avasin aamusella koneeni ja sieltä ei kuulunutkaan mitään. Ruutu oli pimeänä. Johdot olivat kiinni, virtaa verkossa jne. Mutta koneessa ei ollut elämää. Sisuksissa jälleen iso projekti, jonka viimeisteleminen piti alkaa juuri tuona joulukuisena aamuna. Vaan eipä alkanut.

Tällä kertaa oli kovalevystä kadonnut henki. Korjaaminen kestikin sitten aikaa. Meni melkein kuukausi ja kaikki alkoi kaatua päälle. Onneksi oli tämä jo neljä kertaa pettänyt vielä varastossa ja suostui nilkuttaen (välillä kaatuillen) yhteistyöhön ja avunantoon. Ja onneksi olivat ne varmuuskopiot.

2 kommenttia

Kategoria(t): Arjessa tapahtuu, tietokonekeijuja

2 responses to “Kopioiminen kannattaa aina

  1. Kaisa

    Minulla on ollut se onni, ettei yhdestäkään tietokoneestani ole vielä mennyt emo- tai kovalevy. Sen sijaan kaatuilemisten vuoksi olen hysteerinen tallentaja. Ctrl+S -näppäinyhdistelmä tulee kesken tekstinkäsittelyn ja sähköpostailun niin automaattisesti, että joskus yritän vahingossa tallentaa webbisivujakin. 😀

    Sen sijaan varmuuskopioinnissa on toivomisen varaa. Valokuvista osa on Photobucketissa turvassa (??), mutta pitäisi polttaa niitä levylle…

  2. Neulekirppu

    Minusta välillä tuntuu, että mitkään vempaimet eivät pidä minusta. 😉
    Kesällä astianpesukonekin sylkäisi vedet lattialle… siinä sitä sitten pestiin astioita viiteen kertaan, jotta sain ne varmasti puhtaaksi konetiskiaineesta.
    Ja lattiaa.

Jätä kommentti