Viimeinen Aikalaisanalyysi-luentosarjan luento

Lainaus Jyu.fi

21.11.2006

Luento: Aikalaisanalyysissa pohditaan eettisiä kysymyksiä
Kellonaika:

17.00
Paikka:

Paulaharjun sali, Villa Rana, Seminaarinmäki

Olli-Pekka Moisio luennoi aiheesta ”Aikalaisanalyyttisen filosofian mahdollisuudesta” Studia Generalia: yhteiskunta ja kritiikki -luentosarjassa.

Karl Marx asetti tutkimuksensa ohjenuoraksi moraalisen lähtökohdan: yhteiskunnallisen kritiikin on otettava yhteiskunnallisen kärsimyksen keskiössä elävien ihmisten näkökulma maailmaan. Yleensä on syytä tarttua kysymyksiin, jotka jäävät tiede- tai muun julkisuuden varjoon. Tämä vaatii keskittymistä pieneltä vaikuttaviin ilmiöihin ja niiden käsitteellistämiseen. Mitkään aineistot eivät näet puhu itse, vaan ne on aina saatava puhumaan jostain tietystä näkökulmasta. Tätä tarkoitetaan aikalaisanalyyttisellä toiminnalla.

Aikalaisanalyyttisessä tekstissä käytetään omanlaisiaan retorisia strategioita, usein voimakkaasti liikuttavaa ja vetoavaa, jopa kiihottavaa, mutta myös suoraa ja purevan kriittistä kieltä. Aikalaisanalyysi tuo pohdiskellen esiin eettisiä kysymyksiä, ja sillä on esteettistä arvoa. Sille on tyypillistä voimakas näkemyksellisyys ja mielipiteenvaraisuus, joskus myös intuitiivinen selkeys, joka parhaimmillaan rakentuu vahvan teoreettisen tai empiirisen työn varaan.

Aikalaisanalyysissa luodaan monisyisten ymmärrysyhteyksien kudelma. Siinä mennään asian juuriin ja luodaan unen- ja jopa taianomaisella tavalla valtauttavia näkymiä yhteiskunnallis-poliittisesta kokonaistilanteesta. Olipa tämän tekemisen tapa sitten mikä tahansa, tutkimusteksti, taiteellinen teko, yhteiskunnallinen aktivismi tai jokin muu, siinä on aina kysymys tulkinnallisesta puitteesta tai resurssista, joka auttaa näkemään nykyhetkessä.

– Aikalaisanalyysin sisältämä tieto on parempi suunnistamiskeino kuin vanha sokeus tai harhaluulot, Olli-Pekka Moisio väittää.

Olli-Pekka Moisio on filosofian assistentti Jyväskylän yliopistossa. Hän on julkaissut tutkimuksia muun muassa Karl Marxista, kriittisestä teoriasta ja kriittisestä pedagogiikasta, sekä erityisesti ns. Frankfurtin koulukunnan perustajahahmon Max Horkheimerin kriittisen teorian ja juutalaisen ajattelun välisestä suhteesta. Moisio kuuluu kriittistä teoriaa ja pedagogiikkaa tutkivaan kansainväliseen tutkijaryhmään, johon kuuluvat hänen lisäkseen muun muassa Douglas Kellner, Henry Giroux, Ilan Gur-Ze’ev, Gert Biesta ja Nicholas Burbules.

Studia Generalia: yhteiskunta ja kritiikki -luentosarjan järjestävät Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos ja Jyväskylän kaupunkiseurakunta. Luentosarjan aikana tunnetut asiantuntijat muotoilevat, selvittävät ja perustelevat olennaisia yhteiskuntaa ja kulttuuria koskevia kriittisiä kysymyksiä. Luentoja yhdistävänä viitekehyksenä toimii Karl Marxin kapitalismikritiikki. Tämä on luentosarjan viimeinen luento.

Lisätietoja:
Olli-Pekka Moisio, puh. (014) 260 3123, olmoisio@yfi.jyu.fi, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos

17.11.2006

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): muistilappuja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s