Kaamoksesta


Keskisuomalainen uutisoi lauantaina 25.11.2006.
Valokuvatorstainkin aiheena olleesta kaamoksesta. Jutun on kirjoittanut Kristiina Viitanen. Viitanen on haastatellut juttuunsa kahta Kansanterveyslaitoksella työskentelevää psykiatria. Suomen johtavaa kaamosasiantuntijaa Timo Partosta sekä juuri väitellyttä Sami Leppämäkeä. Leppämäki selvitti väitöstutkimuksessaan liikunnan ja kirkas valon yhdistämistä. Tutkija mainitsee, että hänen tutkimuksensa keskeisin tulos oli, että liikunta ja kirkasvalohoto yhdessä parantavat mielialaa ja vähentävät masennusoireita.

Viitanen kirjoittaa jutun alussa seuraavasti: Kertyykö talvisin vyötärölle muutama ylimääräinen kilo, jotka sitten kesällä karisevat pois? Jos tuntuu tutulta, niin olet kaamoksen kynsissä.

Liikunnan ja valon yhdistämiseen ei välttämättä tarvita kirkasvalolamppua, sillä pilvisessäkin säässä on 2500 luksia. Sen sijaan kotien yleisvalaistuksessa on vain 50-100 luksia ja vastaavasti aurinkoisena pivänä valon määrä ulkona voi olla 50 000-100 000 luksia.

Liikunta on siis tärkeää niin mielelle kuin kehollekin. Partonen toteaa kaamosajan masennusta potevien määrän olevan noin 2%, lieviä, mutta selviä kaamosajan oireita kokee 20-30% ja 70-80% huomaa valon vähenemisen vaikutuksen itsessään.

Mainokset

5 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, Referaatti

5 responses to “Kaamoksesta

 1. A-K.H

  Haistakoot nyt kaiken maailman tutkijat halivilivoon. Katson, että minulla on syyspimeiden aikaan perustuslaillinen oikeus olla masentunut, oli siitä valtiopäivillä päätetty tai ei. Minulla on myös oikeus inhota talvipakkasia ja lunta ja olla kesällä kesäterässä ja juhannuksesta masentua syksyn saapumisen takia.

 2. Liisa

  Eivätkö nämä nyt ole niitä tutkimuksia, joiden tuloksen tietää tutkimattakin?

 3. Neulekirppu

  Joo. Nämä on näitä 😦

 4. Halo Efekti

  Kuva on hieno!

  Jos jaksaa olla niin pirteä että harrastaa liikuntaa kaamoksessa ei oikeasti ole edes kohderyhmää ;D

  A-K.H kiteyttikin mainiosti olennaisimmat =D

 5. Neulekirppu

  Halo Efekti: Tuo uutuustoiminto kiva 😉 (ainakin nyt aluksi). Lisäkäsittelyä voi sitten tehdä mielin määrin muilla ohjelmilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s