Vuotava katto ja keuhkoputkentulehdus

Katto vuotaa. Työhuoneessani. On vuotanut jo jonkin aikaa.
Ehkä vuosia.
Edessä työhuoneen muutto.
Paperikasat (niitä on paljon) toiselle pöydälle. Entistä sekavimpina pinoina.
Non niin. Jouluksi kipeäksi.
Näin se menee. Tehokasta ja kokonaistaloudellista, sillä neiti pikkuneitikin on kipeä.
Menee samoilla sairauslomilla koko paketti. Tulee todellista kustannussäästöä. Näin me äidit osaamme organisoida. (Argh)
Mutta on tämä lääkäriin pääseminen näin joulun alla (toivottavasti vain joulun alla) vaikeaa. Yritin jo eilen saattaa itseni lääkekuurin pariin, mutta se ei onnistunut, koska soitin 10 minuuttia liian myöhään. Joulun alla on vain KIIREELLISIÄ päivystysaikoja.
Sanoin, että kyllä kiireeni tiedän, että en tässä haluaisi keuhkokuumetta ja viikkoa sairaalassa. Tulee halvemmaksi, kun pääsen jo tänään. Ei auttanut. En päässyt. Nyt kun on yskää liikkeellä. Tämä on rouva hyvä sitä aikaa, että kaikilla on flunssa ja yskä.
– Mutta minulla on keuhkoputkentulehdus.
– Mistäs te sen tiedeätte.
– Siitä että on ollut sen monta kertaa ennenkin ja oireet ovat samanlaiset.
– Ei sitä noin vaan voi sanoa. Pitäisi ottaa ainakin verikoe. Voitte tulla ensiksi verikokeeseen.
– En tarvitse verikoetta. Turhaa tuhlata työnantajan rahoja sellaiseen, kun tämä selviää stetoskoopilla. Intin vastaan. Enkä mennyt verikokeeseen. Ennemmin menen Linnanmäen päänsekoituskoneisiin tai siihen, joka ampuu hujauksessa korkeuksiin. Verikokeeseen en mene, jos on olemassa muita vaihtoehtoja.
– Joo, mutta meillä ei ole nyt aikoja. Soittakaa huomenna heti puoli kahdeksalta. Niin ja tänäänkin ajat menivät 10 minuutissa, että olkaas kuulkaa sitten nopea.
Tässä vaiheessa purin poskiani ja kieltäni, että en enää laukonut sitä mitä ajattelin.

Sain kuitenkin neidin jo eilen omalääkärille. Neiti sai lääkkeet ja on toipumassa.
Ja olin tänään aamuvarhain sormet puhelimen näppäimillä.
Vastaanottovirkailija oli vieläkin epäluuloinen, että olen tilaamassa turhaan aikaa.
No sain sitten kuitenkin ajan. Tulkaa nyt sitten 10.20
Menimme pikkuneiti ja minä. Pikkuneidillä on edelleen kuumetta ja kova yskä.
Ihmiset katsoivat paheksuvasti. Kakara mukana AIKUISTEN (=työpaikka)lääkärissä.

Poikanen sitten huuteli sisään reilusti myöhässä.
Tutkimukset aloitettiin.
– Teillä on poskiontelotulehdus.
– Tiedän. Ja vasemmassa keuhkossa on paha tulehdus myös.
– No katsotaan. Paitaa pois.
Kuului epämääräistä mutinaa. Poikanen aloitti oikealta puolelta.
Täältäkin kuuluu rohinaa.
– Varmaan, mutta vasen on paha.
Poikanen kuuntelii vasemmalta. Pitkään. Ja sitten hän sanoi mielestäni melkein innostuneella äänellä.
– Joo tämä on tosi paha. Rohisee tuolta syvältä. Olisi kannattanut tulla jo eilen.

Käännyin katsomaan poikasta vihaisilla kirpun silmilläni ja sanoin viileästi, että yritin, mutta kaikki ajat olivat jo menneet.

Minun teki mieleni ottaa käsiini käsilaukku ja huitaista sitä poikaa sillä. Lisäksi minun olisi tehnyt mieli sanoa, että niin olisi. Mutta kun en tiennyt, että minun pitäisi olla tosi kipeä aamulla klo 7.30 tai kuitenkin viimeistään ennen ennen klo 10 ja että päivystysaikoja kiireellisille tapauksille on vain 15 kpl eikä muita aikoja ole kuin vasta tammikuussa, koska on joulu ja kaikilla on ihmisillä on hyvä tahto ja viisaat ymmärtävät olla terveinä, että lääkäreiltä ei mene joulu pilalle vaivojaan marisevien potilaiden kanssa.

Sen kerroin lääkärille, että työhuoneeni katto vuotaa. Sanoin, että en tiedä, paljonko tästä vaivasta menee sen työhuoneen piikkiin, mutta olo on siellä tosi huono. Ollut jo pitkään. Eikä vesi tule katosta läpi yhdessä hetkessä. Ellei ole kysymys auki jääneestä kattoikkunasta. Eikä minun työhuoneessani ole sellaista.

Jouluun on vielä viisi yötä.
Ehkä tässä ehtii tekemään vielä jotakin tarpeellista.
Sitä olen miettinyt, että miksi pitää kaikki komerot ja kaapit siivota, jos ei ole ajatellut viettää jouluaan siellä. Vähempikin riittäisi.
Voisi vain sammuttaa valot ja sytyttää kynttilät ja antaa joulun tulla.

Mainokset

8 kommenttia

Kategoria(t): tarinamaanantai, Tarinamaanantai 2006, Verenpaine nousee

8 responses to “Vuotava katto ja keuhkoputkentulehdus

 1. Kaisa

  Se on tätä… se on niin tätä… Voi elämä.

  Toipumista!!

 2. Neulekirppu

  Kiitos Kaisa!

  On se vaan niin pimeää tämä ”säästäminen”. Jos homma olisi hoitunut heti, niin poissaolopäiviä olisi tullut varmaan kaksi vähemmän…

 3. kootee

  ja tämä tarina oli tosi!

  Hyvä neuvo tuo Marttojen neuvo, tuosta joulusiivouksesta.

  Kaikesta huolimatta KooTee toivottaa Hyvää Joulua !

 4. Neulekirppu

  KooTee: valitettavasti tämä on ihan totta kuluvalta viikolta.

  Katto pissaa niskaan aina sateen sattuessa ja nythän on sadetta piisannut.

  Marttojen jouluvinkit ovat asiallisia.

  Kuvauksellista tunnelmajoulua vaan itsellesi ja perheellesi sekä tietekin Viiville!

 5. Kirsi

  Sitä siis näkyy olevan liikkeellä, tuota hoitotakuun laimninlyöntiä. Kaikki huomio on kiinnitetty vain siihen, että kiireettömään hoitoon pääsee hoitotakuun määräämässä 3 kuukauden rajoissa (yksilöllisen arvion jälkeen voidaan venyttää 6 kk:een, jos ongelmasta ei ole haittaa).
  Mutta kiireellistä hoitoa pitäisi lain mukaan saada kiireellisesti. Harmi, että säädös on epämääräinen. Kirjoitin julkisen terveydenhuollon laadusta minäkin juuri sattumalta 18.12. (Helsingissä vaikeutetaan hoitoon hakeutumista). Täällä toimialasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja on sitä mieltä, että ihmisiä paranee jonossa! Itse huomautin hänelle kyllä erittäin huolestuneena, että ihmisiä myös kuolee jonossa.

  Neulekirppu, Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on päästetty rapautumaan. Julkisella puolella tyydytään akuuttiasioiden hoitoon; juhlapuheissa herrat tosin vannovat juuri ennaltaehkäisyn ja jopa terveyden edistämisen nimiin, mutta totuus on, että ainakaan meillä ei terveyskeskuksesta saa enää kunnollista diagnoosia kuin tuurilla. Resurssit on jaettu väärin ja siitä seuraa, että ihmiset joutuvat itse päättämään pitkälti, mikä heitä vaivaa sekä mikä on hoito ja lääkitys. Kerrankos sitä sitten erehtyy, kun ei ole alan koulutusta. Syö vaikka särkylääkettä sepelvaltimotautiin 😦

 6. Neulekirppu

  Kirsi, totta.
  Taksikuskin kanssa ihmeteltiin sitä, että nyt kun tätä rahaa on, niin se ei tunnu riittävän enää mihinkään. Tämän maan hyvinvointi on luotu karsimalla turhat pois, keskittymällä olennaiseen.

  Minä en olisi tästä vaivastani ainakaan parantunut jonossa. Tai toisaalta riippuu miten asiaa ajattelee. En ainakaan olisi enää ollut kohta jonossa, ja siis järjestelmän kannalta pois päiväjärjestyksestä.

  Jos olisin päässyt sinne lääkäriin heti maanantaina ja saanut lääkkeet, olisin ollut todennäköisesti viimeistään eilen työkykyinen.

  Vastaanottovirkailijat on aivan selvästi laitettu porttivahdeiksi, että turhat asiakkaat eivät käy kuluttamassa lääkärien kallista aikaa.

  Kai siitä potilashistoriaa vilkaisemalla näkee, onko kysymys ammattivalittajasta vai jostakin muusta.

  Minulla oli muutama vuosi sitten alkava keuhkokuume ja yritin monta kertaa käydä lääkärissä, mutta vastaus oli, että odottakaa nyt vielä pari päivää ja juokaa vettä se auttaa yskimiseen.

 7. allyalias

  Menin kerran vuosia sitten lääkäriin ja kun hän kysyi mikä minua vaivaa, erehdyin sanomaan että keuhkoputken tulehdus. Siitä se helvetti repesi! Lääkäri valisti minua nalkuttavalla äänellä että sitä ei voi noin vain tietää ja antibiootteja ei anneta joka yskään. Yritin sönkätä väliin että kun niitä on tässä ollut vaikka kuinka monta niin luulen tietäväni oireet. Mikään ei auttanut, lääkäri ei ottanut kotidiagnoosiaan kuuleviin korviinsa.

  Tehtiin tutkimus. Diagnoosi: keuhkoputken tulehdus. Huoh…

 8. Neulekirppu

  Allyalias: Minusta tuntuu, että jos potilas arvelee itsellään olevan jotakin, niin sitä hänellä ei ainkaan ole, vaikka olisikin. ;D eikös se vähän niin mene. Joskus kotidiagnoosit osuvat nopeammin oikeaan, kuin viralliset ja liian monimutkaisen päättelyketjun kautta tulevat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s