Perunakropsu

Kaisan murresanassa oli sanana kropsu. Se on pohojanmaan kiältä ja tarkoottaa ihmisten kielelle käännettynä pannukakkua. Muistan syöneeni lapsena (pakotettuna) perunakropsua, jossa oli ohueksi siivuttuja perunoita ja siansiivua. Sen seurana oli puolukkahilloa.
Kiitos perunakropsun, en syö vieläkään pannukakkua ellei ole aivan pakko.

Perunakropsuja näyttää olevan pohjanmaalaisten ruokavaliossa laajemmaltikin.
Kurikassa se on perinneherkkuihin lukeutuva ruoka. (ks. Etelä-Pohjanmaan perinneruoat)

Kurikkalainen kropusu ei kuulosta sellaiselta, mistä inhoni tähän ruokaan syntyy. Niitä perunoita ei keitetty, vaan siis siivuttiin suoraan peltille ja päälle laitettiin niitä siansiivuja. Tämän komeuden päälle lettutaikina ja sitten uuniin. Voi olla, että se on meidän suvun jonkun keittiössä kunnostautuneen viritys, eikä sitä ole muualla kukaan joutunut syömään.


Perunakropsu

(3-4 pellillistä)

2 kg jauhoisia perunoita
2dl ohrajauhoja
3dl vehnäjauhoja
1dl voisulaa
2dl siirappia
1 1/2tl suolaa
1tl kanelia
(2-3dl maitoa tai keitinlientä)

Keitä hyvin pestyt perunat kypsiksi, kuori ja survo. Lisää ohrajauhot ja anna seoksen imeltyä pari tuntia liinalla peitettynä.
Lisää vehnäjauhot ja anna edelleen imeltyä. Lisää voisula, siirappi, suola ja kaneli ja sekoita tasaiseksi. Jos seos imeltyy hyvin , se myös löystyy, eikä nestettä tarvita, mutta jos se on liian ”tykkyä” lisää maitoa tai keitinlientä. Taikinan tulisi olla löysää puuroa.

Voitele uunipellillä oleva leivinpaperi voisulalla ja sirota pinnalle hiukan sokeria. Levitä päälle kropsutaikina n.1cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Paista uunissa 250 asteessa n.20min.
Tarjoa kahvileipänä tai välipalaksi puolukkahillon kera.

Oheita löytyy tästä pohjalaisiin ruokiin.

Tämä Alahärmäläisten viritys kuulostaa just sellaiselta. En muista että siinä olisi ollut kalaakin. Ilmeisesti reseptien vaihtoa on harrasteltu pitkin pitäjiä:

Alahärmän ja Ylihärmän pitäjäruoka Perunaloora

vajaa kilo perunoita
8 suolasilakkaa
1-2 sipulia

LIEMI:
6 dl vettä
1-2 rkl vehnäjauhoja
1 muna
3-4 pippurimarjaa

PINNALLE:
200 g sianlihaa, korppujauhoja

Poista silakoista sisälmykset ja leikkaa ne ruotoineen saksilla pieniksi palasiksi.
Hienonna sipulit.
Viipaloi perunat.
Pane matalaan vuokaan puolet perunaviipaleista, sipuli ja silakat päälle ja viimeisenä loput perunat.
Kaada liemi päälle.
Pinnalle ohuiksi viipaleiksi leikattu rasvainen sianliha ja viimeksi päälle korppujauhot.
Paistetaan n. 200 asteesa reilu tunti.

Härmän murteella

vajaa kilo perunoota
8 suolasilakkaa
1-2 sipulia

LIEMI:
6 dl vettä
1-2 rkl nisujauhoja
1 muna
3-4 kokonaasia pippuria

PÄÄLLE:
200 g sianfläskiä
korppujauhoja

Perkaa silakat ja ota sisälmykset pois, leikkaa ne ruatooneen saksilla piäniksi palooksi.
Hianonna sipulit.
Vuale perunat.
Paa matalhan loorhan pualet perunaan viipalehista, sipuli ja silakoota päälle ja viimmeeseksi loput perunoosta.
Kaara liämi päälle ja ohuiksi viipalehiksi leikattua sian fläskiä ja viälä ihan lopuksi korppujauhoja.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Syötävää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s