Kuka on vastuussa?

Kuka vastaa?
Säästölinja puree. Kipeästi.
Olisiko jo aika lopettaa pelleileminen?

Lääkäriopiskelijan virhe johti vauvan kuolemaan
1.2.2007 17:05, Iltalehti
Liian aikaisin lääkärinä toiminut lääketieteen opiskelija ei huomannut vauvan aivokalvontulehdusta vaan lähetti tämän kotiinsa.

LIIAN VAATIVIA TEHTÄVIÄ
Terveydenhuollon oikeusturvakeskus TEO pitää potilasturvallisuuden kannalta huolestuttavana, että opiskelijoita otetaan liian vaatiiviin ja monipuolista osaamista vaativiin lääkärintehtäviin jo opintojen varhaisessa vaiheessa.

Myös opiskelijoiden ohjauksessa ja valvonnassa näyttää olevan runsaasti puutteita.

TEO on saanut asiasta useita kanteluita ja yhteydenottoja.

Päivystävänä lääkärinä toimineen lääketieteen opiskelijan virhearvio on johtanut vauvan menehtymiseen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus TEO antoi terveyskeskuksen johtavalle lääkärille huomautuksen mm. valvonnan laiminlyönnistä.

Opintojen liian varhaisessa vaiheessa laittomasti lääkärinä toimineen opiskelijan tapaus on annettu poliisin tutkittavaksi.

Lapsi menehtyi puoli vuorokautta myöhemmin

Vuokrafirman välittämä lääketieteen opiskelija toimi terveyskeskuksen päivystävänä lääkärinä. Hän arvioi väärin vastaanotolleen tuodun korkeaa kuumetta sairastavan imeväisikäisen lapsen tilan.

Lääketieteen opiskelija lähetti lapsen kotiin kuumelääkitysohjeiden kera. Lapsi menehtyi noin puolen vuorokauden kuluttua ensioireiden alkamisesta aivokalvontulehdukseen ja verenmyrkytykseen.

Kukaan ei varmistanut opintosuorituksia

TEOn mukaan opiskelija ei ollut suorittanut kaikkia neljän ensimmäisen vuoden opintoja, joten hän toimi laittomasti lääkärin tehtävässä. Hän ei myöskään ollut suorittanut lainkaan lastentautien opintoja, koska ne eivät hänen tiedekunnassaan kuuluneet neljän ensimmäisen opintovuoden opintoihin.

Vuokrafirma ei ollut varmistanut opiskelijan opintosuorituksia ja valmiuksia toimia päivystävän lääkärin tehtävissä. Myös terveyskeskus laiminlöi tämän varmistuksen sekä myös opiskelijan valvonnan ja ohjauksen.

Johtavalle lääkärille huomautus

TEO antoi terveyskeskuksen johtavalle lääkärille huomautuksen. Opiskelijan osalta asia annettiin poliisin selvitettäväksi. Työvoiman vuokrausta harjoittavien yritysten valvonta ei kuulu TEOlle. Se paheksuu kuitenkin sitä, että yritys tarjoaa päivystykseen tai ylipäätään muuhunkaan työhön työvoimaa, joka ei täytä edes opiskelijoilta vaadittavia minimivaatimuksia.

TEO on jo aiemmin esittänyt sosiaali- ja terveysministeriölle lainmuutosta, jonka mukaan ainoastaan julkinen terveydenhuolto saisi palkata lääketieteen opiskelijoita lääkärin tehtäviin. Näin pystyttäisiin paremmin varmistamaan, että opiskelija saa myös tarvitsemansa ohjauksen ja opastuksen työpaikallaan.

STT

Mainokset

4 kommenttia

Kategoria(t): Pohdintaa, Verenpaine nousee

4 responses to “Kuka on vastuussa?

 1. kootee

  Asiallinen kysymys, myös koko hoitoalle. Vähän resursseja ja ”vahinkoja” sattuu. Näinhän se on, kun säästöt kohdistuvat vääriin paikkoihin.
  Olen pakosta joutunut seuraamaan lähinnä vanhusten hoidon tilaa eikä siinä ole hurraamista… jos ei ole rikas! Rahalla saa ja hevosella pääsee.

  Tuo kuva muuten sopii hyvin aiheeseen, tämä talohan kaatuu kuin tuon aihe poliitikkojen syliin =D

 2. Neulekirppu

  KooTee: olen seurannut tässä iäkkään isäni hoitoa. Keväällä minulle nuori tyttönen (opiskelijalääkäri) ehdotti jo ravinnotta jättämistä.
  Isä on elänyt tyytyväisenä kuitenkin infraktista selvittyään. Tosin niitä on tullut lisää tasaisin välein ja lähtölaskenta on jo pitkällä.
  Yhteiskunta olisi toki säästänyt paljon kun puupalttoo olisi puettu päälle kohta ensimmäisen keikan jälkeen.
  Sattumaa täynnä koko elämä.

 3. Kirsi

  Terveyskeskuksissa tehtävän työn laatu on yleisesti heikkoa. En tarkoita, etteikö niissä olisi hyviä lääkäreitä, vaan koko järjestelmä on erittäin heikosti pystyssä. Hoitotakuu kiinnitti huomiomme erikoissairaanhoitoon. Itse en suurin surminkaan haluaisi mennä vakavasti sairastuneena omaan terveyskeskukseeni, valitettavasti. On järkyttävää, jos laatuongelmat tulevat eisiin vasta, kun joku kuolee (jos silloinkaan). Päivystäminen on niin vastuullista hommaa, ettei sitä saa jättää epäpäteville eikä myöskään kielitaidottomille.
  Neulekirppu, kysyin taannoin professori Sirkka-Liisa Kivelältä, miten käy vanhusten, joilla ei ole lasta puolestapuhujinaan. Kivelä totesi yksikantaan, että huonosti. Hän selvitti hiljakkoin vanhusten lääketieteellisen hoidon tilaa sosiaali- ja mterveysministeriön tilauksesta.

 4. Neulekirppu

  Kuulin Kivelän haastattelun, kun tutkimus oli julkaistu. Se oli kyllä karu. Onni kuitenkin, että sen teki ihminen, joka uskalsi sanoa suoraan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s