"Hevoskuiskaaja" Monty Roberts

Hevoskuiskaaja Monty Roberts ja hänen oppinsa hevosenkäsittelyssä vastaavat omaa käsitystäni siitä, miten hevosia ja ylipäätään eläimiä (ja ihmisiä) tulisi kohdella. (Kuvia)
Hevosen luottamusta ei saada hakkaamalla, eikä pelolla hallittu hevonen ole koskaan täysin luotettava.
Monty Robertsin sivut
Wikipedia
Infoa

Franklin Lewison sanoo, että viisi asiaa, jotka täytyy pitää mielessä tutustuttaessa uuteen hevoseen, ovat
(1) Ystävällisyys Kindness
(2) Myötätunto Compassion
(3) Kunnioitus, arvonanto Respect
(4) Kärsivällisyys Patience
(5) Hyvä johtajuus Great Leadership

Pureva hevonen

Hevosen koulutus ja psykologia

Cherry Hill

A Holistic approach working with your horse

Aamulehdessä (10.4.2007, B16) oli artikkeli Monty Robertsin Suomen vierailusta. Artikkelin on kirjoittanut Essi Myllyoja. Tässä referaatti artikkelista:

Tämä hevosten kehonkieltä ymmärtävä 71-vuotias (s. 1935) 50 lapsen isä (3 biologista ja 47 kasvattilasta) sanoo että hevosen kehon viestien tulkinta auttaa hevosen valmennuksessa. Monty Robertsin mukaan hevosen kehon kielen ymmärtäminen ei vaadi yliluonnollisia kykyjä, vaan kuka tahansa voi oppia taidon. Roberts sanoo tapansa kouluttaa hevosia olevan lempeää kasvatusta, ei kuria, vaan käyttäytymisen muutosta. Hän sanoo, että ei ole mikään hevoskuiskaaja, koska ei kuiskaa eikä hevosetkaan kuiskaa, vaan hän on reilusti vain hevosmies.

Roberts sanoo, että väkivalta ei ole missään muodossa hyväksyttävää. Hän toteaa, että joka kerta, kun lyöt hevosta julistat avoimesti sodan. Hevoset tarvitsevat turvalllisia rajoja.

Roberts kertoo isästään, jonka hevosmiestaidot perustuivat väkivaltaan ja alistamiseen. -Hän tahtoi murtaa uljaan ja ylpeän eläimen mielen alistamalla. Samalla tavalla hän halusi murtaa minut ja melkein onnistuikin.
Toivon voivani opettaa menetelmäni mahdollisimman monelle ennen kuin kuolen.

Robertsin bravuuri on hevosen opettaminen menemään traileriin tai kuorma-autoon. Siinä kun omistajat ovat yrittäneet kouluttaa hevostaan helposti lastattavaksi vuosia, tekee Roberts saman puolessa minuutissa. Ypäjällä oli hevonen, joka tuli paikalle monen kilometrin päästä taluttamalla, mutta lähti pois tyytyväisenä trailerin kyydissä.
– Yleisin virhe on, että ihmiset asettuvat lastatessaan hevosen eteen ja yrittävät sitten repiä eläintä autoon, katsoen sitä silmiin. Hevonen kokee silmiin katsomisen uhkaavaksi.

Tehokkain keino rauhoittaa hevonen on kääntyä ja kävellä pois. silloin se ymmärtää, että ihminen ei ole sille uhka.

YouTubesta löytyy videonpätkiä Monty Robertsin keikoilta.

Juhana Hukkisen teksti Monty Robertsista (suora lainaus)

Legendaarinen hevosten kouluttaja, amerikkalainen Monty Roberts, vieraili ensi kerran Suomessa huhtikuun alussa. Monikymmenvuotisen hevosten käsittelykokemuksen ohella Roberts on eläinten käyttäytymistieteen, etologian tohtori ja johtaa Kaliforniassa voittoa tavoittelematonta säätiötä, jossa voi kouluttautua hevosten käsittelijäksi. Roberts on kouluttanut hevosihmisiä ja hevosia 28 eri maassa. Ensi viikonloppuna hän jatkaa työtään Ohiossa ja seuravana Australiassa. Ilahduttavan monella UHU:laisella oli tilaisuus olla paikalla Ypäjällä.

Roberts luetteli kolme hevosihmisten pahinta syntiä. Ne ovat väkivalta, hevosen juoksuttaminen yhdellä liinalla (koska hevosesta tulee vino) ja makupalojen antaminen kädestä. <!–[if supportFields]>PRIVATE"TYPE=PICT;ALT="<![endif]–><!–[if supportFields]><![endif]–>Hänen mukaan, ei ole ongelmahevosia, on vain hevosia, joilla on ongelmia ihmisten kanssa.

Väkivalta on suurin ongelma. Missään tilanteessa ei ole mitään syytä lyödä hevosta, hän painotti. Roberts sanoi, että ”jokaisella kohtaamallani hevosella on oikeus kertoa minulle, että olen väärässä, mutta kenelläkään ei ole oikeutta sanoa hevoselle, että nyt sinun on tehtävä mitä minä halua, tai muuten lyön sinua”. Joka aamu kun herään alan tehdä virheitä. Illan tullen se meistä, joka päivän kuluessa tekee vähiten virheitä, on viettänyt onnistuneimman päivän, Roberts filosofoi.

Kun hevonen kohtaa ihmisen, se arvioi meitä vain meidän tekojemme perusteella. Kohdatessaan vaaran, se pakenee ensin noin puolen kilometrin matkan ja ryhtyy sitten neuvottelemaan pelon aiheuttajan kanssa, selitti Roberts. Oppiminen alkaa vasta kun hevosen adrenaliinitaso laskee. Hälytystilassa hevosen vastaanotto on kiinni. Hänen tilastonsa satulaan totutettavista hevosista oli mielenkiintoinen. 65 % pukittaa kun satula on selässä ensimmäistä kertaa, mutta vain 5 % pukittaa kun ratsastaja on selässä ensimmäistä kertaa. Robertsin menetelmin aikaa satulan ja ratsastajan hyväksyntään hevoselta kuin hevoselta kuluu keskimäärin 27 minuuttia. On väärin hevosta kohtaan hemmotella sitä. Hevonen on kuin hemmoteltu lapsi, se ei ole tyytyväinen koskaan. Hevoset voivat hyvin ja tuntevat olonsa turvalliseksi kun niillä on selkeät rajat ja ne tietävät mikä on oikein ja mikä on väärin. Rajojen rakentamiseen ei kuitenkaan koskaan pidä käyttää väkivaltaa. Väkivalloin saavutetaan vain pelkoa. (Alkuperäinen teksti löytyy Uudenmaan Hevosurheilijoiden sivustolta)

Does Monty Robers Really Listen to Horses?

Hevosmies Monty Roberts: Hevonen puhuu kehon kieltä

Intelligent horsemanship

Leena Kahisaari : Monty Roberts ihastutti (Hevoset ja Ratsastus)

The Horse Wishper: Interview with Monty Roberts

(Päivietty 9.8.2007)

5 kommenttia

Kategoria(t): tallilla

5 responses to “"Hevoskuiskaaja" Monty Roberts

  1. Hevoskuskaja

    Hevonen on parhaimmillan ruokapöydässä.

  2. Anonymous

    AKH: tuo on makuasia.

  3. Hevoskuskaaja

    Mutta sehän on makuasia!

  4. Paluuviite: Monty Roberts Suomeen, lauantai 29 maaliskuu 2008, klo 15.00 « Neulekirppu’s Weblog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s