Valheella on lyhyet jäljet – onneksi


Paljastuipa tänään (25.4.2007) Suur-Jyväskylälehden sivuilta, että paikallinen politikko on harrastanut plagiointia. Tarkkasilmäinen nuorehko, niin oletan, lukija paljasti vilpin. Alkuperäinen kirjoitus on Lapin Henki -lehdessä, josta kirjoittaja on napannut pitkän pätkän tekstiä sellaisenaan. Tämä henkilö on kirjoitellut paikalliseen ilmaisjakelulehteen jo jonkin aikaa…ehkä parisen vuotta (tai enemmän, vanha täti ei pysy mukana). Pyrky valtakunnan ykköspolitikkokaartiin on ollut todella kova. Vaaleissa paloi rahaa ja tulipa tulokseksi peräti varasijakin.

Toisten tekstien lainaaminen omana on oikeastaan aika säälittävää. Vielä säälittävämpää on mielestäni se, että plagioija antaa vielä korjauksessaan ymmärtää, että on kysynyt kirjoittajalta luvan tämän tekstin käyttöön. Lehden toimitus on kuitenkin varmistanut alkuperäisen tekstin kirjoittajalta asian. Tarkastuksessa paljastui, että lupa on kysytty vasta siinä vaiheessa, kun tieto siitä, että asia on tulossa julkisuuteen on ollut jo tiedossa. Ei siis ennen kolumnin kirjoittamista.
Vielä julkisuuteen (tänään) annetussa (uudessa) tiedottessa tapaus tulkitaan työtapaturmaksi.
Maisteris-ihmisen perussivistykseen kuitenkin kuuluu ymmärrys siitä, että lähde on aina mainittava. Eli tässä tapauksessa, jos asia menisi niin pitkälle, voitaisiin tulkita niin, että henkilö x on käsittänyt tai hänen olisi pitänyt käsittää, että lähdeviitteiden merkitseminen kuuluu asiaan….
Suur-Jyväskylä Lehti ilmoittaa, että tämä henkilö ei jatka enää lehden kolumnistina. Ongelma olisi poistunut esim. lausahduksella: Lainaan tässä sellaisenaan xx:n, Lapin Hetki 3/2007 ollutta mainiota kirjoitusta, joka kuvaa mielestäni hyvin… Lainatun tekstin olisi voinut osoittaa kursiivilla, ja jatkaa sitten omaa tekstiä siitä eteenpäin.

Tietoa on saatavissa esim. Tampereen yliopisto
Jyväskylän yliopisto

Mainokset

6 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, Pohdintaa, taide inspiroi

6 responses to “Valheella on lyhyet jäljet – onneksi

 1. Kirsi Myllyniemi

  Niin, julkinen muisti on vain aika lyhyt, Neulekirppu. Kukapa muistaa enää, että Jari Vilen kopioi opinnäytetyöhönsä toisten tekstiä? Kuitenkin hänestä tuli maisteri, kansanedustaja, ministeri ja ties mitä.
  Häpeä lusitaan, myönnetään mäkää nostamatta ja siitä noustaan 😦

 2. A-K.H

  jollei satu olemaan viidenkympin lapio.

 3. Kaisa

  Aika uskomatonta touhua… Hm, pitäisiköhän minunkin kokeilla, poimisin historioihin pätkiä vaikka suoraan Ylikankaalta ja uskoisin vakaasti ettei kukaan huomaa? 😀

 4. Neulekirppu

  Kirsi: valitettavasti taidat olla oikeassa.

  AKH: tuokin on totta

  Kaisa: niimpä niin. Kannattaa tulla kuitenkin toimeen omillaan.

  Lisäksi tässä mielestäni oli erityisen röyhkeää se, että vastineessaan hän antaa ymmärtää tuntevansa henkilön, jolta kopioi…ja lehden vastineessa kirjoittaja, jolta on kopioitu toteaa, ettei tunne tätä henkilöä…

 5. Halo Efekti

  Osoittaa ilmeisesti jotakin ihmisen ymmärryskyvystä, jos kuvittelee nykyaikana että joku Lapissa ilmestyvä lehti ei olisi tuttu ainakin yhdelle keskisuomalaiselle. Ja sehän riittää.

  Tosin tästä saatava häpeä kestää vain hetken ja seuraavissa vaaleissa äänestäjät tod.näk. ajattelevat vain että ”tuttu nimi, tästä henkilöstä olen kuullut aiemminkin”…:D

  Itse siteerailen blogissani usein ja melko pitkiäkin pätkiä eri lähteistä. Ei tosin tulisi mieleenkään jättää lukijoita sen uskomuksen varaan että koko teksti on minun aivotyöni tulosta.

 6. Neulekirppu

  Halo Efekti: totta turiset.
  Näinhän se menee. Eikös joskus joku ole sanonut, että ei ole väliä mitä puhutaan kunhan puhutaan. Tosin minä en sitä logiikkaa ymmärrä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s