Ei nimi miestä pahenna….

Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä, mutta että Itella
Minua on jo pitkään kummastuttanut tämä paikalliskansallinen tarve muttaa vanhojen yritysten nimiä uusiksi.
Missä tahansa muualla ihmiset, yrittäjät ja omistajasuvut ovat ylpeitä siitä, että he voivat kirjoittaa yrityksen nimen jälkeen sanan depus, est. (tai mitä nyt milläkin kielellä tuo sana lieneekin) ja vuosiluvun. Yleensä asia on niin, että mitä vanhempi firma sen parempi (ja sen suuremmalla juurien olemassaolo mainitaan.) Toisin on meillä. Telecom Finland muuttui aikoinaan Soneraksi, Sokos yritti olla CitySokos jne. Posti kuvittelee olevansa Itella. Onkohan sana lyhenne lauseesta: Itsekin tiedämme että lopullinen lasku alkoi?

Jo aikoinaan edellä mainitun yrityksen liikemerkkiuudistus sai saksalaissyntyisen kolleegani haukkomaan henkeään. Hän jäpätti asiasta kahvipöydässä aamuin illoin pari kuukautta ja muistaa nostaa asian vieläkin esille aina silloin tällöin. Nyt hän on ollut ilmeisesti ollut uutispimennossa, kun ei ole tätä nimenmuutosta kommentoinut. Luvassa on varmasti asian tiimoilta mielenkiintoisia kommentteja.

Toinen asia ovat nämä ulkoapäin johdetut arvot. Esim. Arvoalhot. Mitähän niistäkin tulee?
Ilmeisesti ei mitään. Ainoa positiivinen vaikutus on että töitä piisaa useammalla arvokonsultilla ja yrityksen sisäisellä turhakkeella, joka näitä asioita miettii ja jolle/joille palkka juoksee. En tarkoita sitä, että arvoista puhuminen sinänsä on turhaa ja merkityksetöntä, mutta arvoja ei voi mielestäni tuosta noin vain päättää ja tyhjästä kehitellä. Ne ovat. Teoissa. Ei auta yhtään, jos paperilla lukee välittäminen, vastuu yms. hienoja arvo-sanoja, joita alan tutkijatkin mielellään pyörittelevät, kun samaan aikaan käytännössä ihmisiä laitetaan jonossa ulos ihan vain säästösyistä. Välittäminen ja vastuu unohtuvat, kun optiot kiiltävät silmissä.

Mainokset

4 kommenttia

Kategoria(t): Pohdintaa

4 responses to “Ei nimi miestä pahenna….

 1. A-K.H

  Ei hätää. Postin kuljetuspuoli on saksalaisilla.

 2. Neulekirppu

  Joo niin on. Sitäkin olen miettinyt, että kun nämä puljut puhuvat ydinliiketoiminnasta, niin eikös tämä kuljetus ole postitoimialla nimenomaan sitä ydintä.
  No asia ei ole mun pienillä kirpun aivoillani avautunut.

 3. Kaisa

  Liekö tässä kyseessä se perisuomalainen ”mitähännemeistäajattelee”, muutetaan nimeä siltä varalta että se kuulostaisi muiden korvissa hienommalta… Samalla innollahan täällä revitään/jätetään ränstymään vanhoja upeita talojakin.

 4. Neulekirppu

  Kaisa taisit osua ytimeen. Mutta kaikkialla muualla Posti on posti oman maan kielellä. Postina se Suomessakin todennäköisesti kansa suussa pysyy vaikka kuinka keisarille yritetään sovittaa uusia vaatteita.
  Huvitti nuo arvot, joista yksi oli rohkeus.
  Ei oo kyllä rohkeudesta tietoakaan, kun ei uskalleta olla reiluisti posti vaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s