Miksi nettikeskustelu pelottaa vallanpitäjää?


Miksi nettikeskustelu pelottaa vallanpitäjää?

Sitä on kysytty useammassakin blogissa. Viittaan tässä vain EFFI:iin, jossa on pitkä luettelo aiheesta kirjoittaneita ja Skrubun tekstiin.
Ilmiössä on kai osin kysymys monta kertaa aiemminkin jutuissani mainittu sadun
Keisarin uudet vaatteet-tyylisestä ilmiöstä, jossa vain asiat tietyllä tavalla näkevät (joukko) ja kokevat ovat salonkikelpoisia.

Yleisö (kriittinen osa väestöä) ei mukaudu näytelmän käsikirjoitukseen ja valmiiksi annettuihin rooleihin. (Ks. esim. Matti Hyvärisen teosta vuodelta 1984: Alussa oli liike. En jaa Hyvärisen maailmankuvaa ja arvoja, mutta teoksessa on harvinaisen paljon ajateltua asiaa.)

Kannattaa lisäksi katsoa Osmo Soinivaaran haastattelu Tastulan Punaisesta langasta. Siinä mielestäni tulee paikoin hyvin esiin politiikan ytimestä jotakin, jota ytimessä oleva ei voisi sanoa ääneen, ilman että häntä pidettäisiin oman pesän likaajana. Yleisö sen sijaan voi kommentoida tällä tavalla. Kun Soinivaarakin on siirtynyt yleisöksi, on hänellä huomattavasti enemmän mahdollisuuksia, niin halutessaan, tuoda ajatuksiaan esiin.


Yleisö pysyttelee vallan keskiön ulkopuolella ja näkee siksi selvemmin, mitä ympäristössä tapahtuu. Yleensä yleisönä on helpompi olla vieraassa kulttuurissa. Silmälasit säilyvät kirkkaampina ja rooli yleisönä on luonnollisempi kuin omissa ympyröissä, joissa on aina jonkinastein pakko tai tarve olla mukana näytelmässä. Vallanpitäjien kannalta joukko (ks. Hyvärinen) on ideaalinen. Joukossa tyhmyys tiivistyy. Joukossa halutaan pysyä keinolla millä hyvänsä. Ja pysyäkseen joukossa ei saa ajatella itse, vaan on ajateltava niin kuin joukko ajattelee. Joukkojen ja massojen liikuttaminen on vallanpitäjille paljon, paljon helpompaa kuin kriittisen yleisön vakuuttaminen suuntaan tai toiseen.


Onko se kuitenkaan nettikeskustelu, joka vallanpitäjiä pelottaa? Vai onko se muutos, joka on selkeästi nähtävissä nettikeskustelun lisäksi myös muualla yhteiskunnassa yksilöiden aktiivisempana osallistumisena. Huolimatta siitä, että kontrollointiväline kotinurkissamme (jota ilman ilmeisesti itsenäisesti ajattelevat älyköt tulevat toimeen) on saanut yhä uusia ja uusia kanavia, ihmiset (nimenomaan tämä yleisöön kuuluva joukko) ovat löytäneet toisensa ja ryhtyneet vaihtamaan ajatuksia ja kyseenalaistamaan ulkoapäin annettua totuutta ja vallanpitäjien tarpeista käsin sensuroitua uutistulvaa. Onhan siinä keisarilla kestämistä, kun sille kerrotaan, että sillä ei ole vaatteita.


Ja sitten vähän asian vierestä:

Netissä kirjoittelevat ja sivostojaan pitävät eivät näytä tajuavan, että kaikki mikä täällä liikkuu on vapaata riistaa. Kirsi kirjoittaa aiheesta blogissaan in Medias Res
Lähdemaininnat kuuluvat hyviin tapoihin. Mutta kyllä muuten on aika hölmö, jos kuvittelee, että voi netissä julkaista jotakin, niin että kieltää viittaukset ja lainaukset. Netti ei totta tosiaan ole oikea julkaisukanava, jos haluaa pitää kaiken itsellään. Sillä muuten ajatuksensa ja juttunsa kannattaa pitää ainoastaan ja vain pääkopassaan. Siellä ovat tallessa. Ja jos vielä dementia pukkaa päälle, niin ei itsekään enää tiedä, mitä on joskus miettinyt.

Linkkejä
Wiki-puolue, lisätty 21.5.2007
Uskomme, että wikipuolueesta tulee vihreään liikkeeseen verrattavissa oleva uusi poliittinen liike. Eli vaikkei siitä tulisi maailman suurinta puoluetta, haastaa se kaikki muut puolueet ottamaan demokratian vakavissaan, ei vain tapana voittaa valtaa. (Lainaus Yhteiskunta 2.0)

CCM, lisätty 21.5.2007

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, Pohdintaa, Verenpaine nousee

2 responses to “Miksi nettikeskustelu pelottaa vallanpitäjää?

  1. Kirsi Myllyniemi

    Niin, parhaimmillaan netti on mielestäni yhteisöllisenä viestintäkanavana. Rahan ja hyödyn tekeminen toisten tekemän ilmaisen työn varaan on omituista ja sitä kai jokainen bloggaaja vierastaa luonnostaan.
    Jos joku nettipalvelu alkaisi copy-pasteta minun kokonaisia juttujani ja julkaista kuviani omalla sivullaan, se olisi tekijänoikeurikkomus, mutta tällaisesta ei ole kyse, vaan tosiaan linkittämisestä – ei edes mistään freimeistä, vaan tavallisista blogilinkeistä.

  2. Neulekirppu

    Asiaa ei taida paremmin sanoa, mitä tiivistit Kirsi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s