Aleksanterinleivos tai Aleksanterintorttu

Aleksanterinleivos on meillä nuorison mieleen. Se kelpaa jopa kaikkia kakkuja ja makeita leivoksia välttelevälle poikalapselle.
Teen sen yleensä Hesarissa 5.4.2004 olleella ohjeella, jossa aineosat sotketaan sekaisin seuraavasti:

Aleksanterinleivokset (20kpl)

200g pehmeää margariinia
1dl sokeria
1 muna tai 2rkl konjakkia
1tl leivinjauhetta
4½dl vehnäjauhoja

Täyte:
kiinteää omena-, vadelma- tai punaherukkahilloa

Tomusokerikuorrutus:
2dl tomusokeria
1½ rkl kuumaa sitruunamehua tai vettä
(punaista elintarvikeväriä)

Tee näin:

1. Hiero rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna tai sen sijasta konjakki.
2. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita taikinaksi.
3. Anna vetäytyä viileässä puolisen tuntia.
4. Kaaviloi taikinasta kaksi suorakaiteen muotoista levyä (20 cm*30cm).
Paista 175 asteessan n. 15 minuuttia. Jäähdytä levyt ennen täyttämistä.
5. Levitä pohjalevylle ohut kerros hilloa ja aseta toinen levy päälle.
6. Mittaa tomusokeri kulhoon ja sekoita kuuma sitruunamehu tai vesi pieninä erinä joukkoon, kunnes seos on paksuhkoa kiiltävää tahnaa.
Lisää karamelliväri vesitilkkaan ja tiputa seosta tippa kerrallaan tomusokerikuorrutukseen, kunnes väri on sopivan vaalenanpunaista.
7. Levitä kuorrutus ohuena kerroksena leivoslevylle kuumaan veteen kastetulla veitsellä.
Leikkaa terävällä veitsellä leivoksiksi (5cm*6cm).

Netistä löytyvät mm. seuraavat sivut, joilla ohjeistetaan tätä aihetta:

Axis of Aevil

Pastanjauhantaa

Mainokset

5 kommenttia

Kategoria(t): Syötävää

5 responses to “Aleksanterinleivos tai Aleksanterintorttu

  1. Paluuviite: Suosituimmat yksittäiset jutut « Neulekirppu’s Weblog

  2. Paluuviite: Blogin suosituimmat jutut « Neulekirppu’s Weblog

  3. Muuten hyvä ja selkeä ohje, mutta tuohon kuorrutteeseen kannattaisi merkitä, onko kuumaa sitruunamehua tarkoitus laittaa 1 ½ rkl vai dl?

    En itse saanut taikinaa kaulittua millään suorakaiteen maallisiksi, joten muutaman kaulitsemis kerran jälkeen totesin, että teenkin sydämiä. Joten kaulin taikinan ja nappasin siitä piparimuotilla sydämiä. Sydämilläkin oli karu kohtalo, joten nimesin omat leivonnaiseni osuvasti ”Aleksanterin epätoivoisiksi sydämiksi”. Kiitos ohjeesta! 🙂

  4. Kiitos kommentista.
    korjasin ohjeen.
    Se on tosiaankin vain 1½ rkl

  5. Paluuviite: Blogin suosituimmat jutut eli Käyntitilastoja | Neulekirppu’s Weblog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s