Tulenteko esi-isien tapaan ilman tulitikkujaTulenteko ilman tulitukkuja, aivan sillä tavalla esi-isien tapaan on tosi mielenkiintoinen juttu, ainakin minun mielestäni. Muuramessa oli menneenä viikonloppuna Antiikki- ja perinnepäivät ja koska olen melkein museoesine itsekin, raahauduin tietenkin sinne. Tulenteko ilman tulitikkuja on mielenkiintoinen projekti. Aiheeseen pääsi tutustumaan Paavo Ihlbergin asiantuntevan ja havainnollistavan esityksen pohjalta. Ks. artikkeli Tuluskivi-lehdestä, joka ovat kirjoittaneet harrastelija-argeologit Paavo & Annika Ihlberg / Keski-Suomen muinaistutkijoista.)

(Tässä ohjeet moderniin tulentekoon ja mukana ovat myös turvallisuusohjeita.)
Esi-isien tulentekoon tarvitaan tulukset ja taulaa, tulen herättämiseen katajankuorta ja tuohta.

Tulukset:= piikivi ja iskurauta

Iskuraudalla lyödään piikiveen jotta saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinällä sytytetään pala kuivattua taulaa, joka alkaa kytemään ja tällä kytevällä taulanpalasella sitten sytytetään tuli.

Taula oli todella kiinnostava juttu! Ajattelin kokeilla sitä käsitöissäkin tai pikemminkin jossakin askartelu/koristeluyhteydessä sillä se vaikuttaa upealta, säämiskämäiseltä materiaalilta. Sen kestävyydestä minulla ei ole aavistustakaan, mutta sekin selviää kokeilemalla.

Taula

Taula on esi-isiemme tulenteossa käytettämä sytyke. Taulan tarkoituksena on ollut varastoida tuluksilla siihen iskettävä kipinä. Taulaa saa isosta ns. taulakäävästä.

Taula tehdään näin:

Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Kääpä on kova harmaakuorinen ja sen alapuolella on ruskea pillistö. Kuinka ollakaan juuri menneellä viikolla otin koivunkantoon kasvaneet käävät irti ja ajattelin heittää ne bioroskiin, jos en mitään muuta käyttöä niille keksi. Jostakin syystä ne nyt kuitenkin jäivät siihen kannon päälle.

Ohjeen mukaan käävästä vuollaan ensin pois kova kuori. Kuoren alta löytyy sitten se varsinainen taula-aine. Taulasuikaleita liotetaan pari päivää tuhkalipeässä, jota saa liuottamalla puoleen litraan vettä kourallisen koivutuhkaa. Eli nyt ensiksi täytyy polttaa pari koivunhalkoa grillissä, jottaa saa siivilöityä koivuntuhkaa. Kun taulat on liotettu ne kuivataan. Kuivaamisen aikana tauloja taivutellaan ja lämmitellään käsien välissä, mikä nopeuttaa kuivamista. Samalla taula venyy. Se on ohutta ja silkkimäistä kuin hieno säämiskä! Lue tarkemmin tuosta Tuluskivi-lehdestä, joka on saatavilla tuosta linkistä. Lehti on vuodelta 2004.

Tässä kuvassa olevassa nahkapussissa on taulaa, tuluskivi etualalla.
Erilaisia tulentekotapoja

Käävät

Linkki Tieteen Kuvalehden ingressiin

Linkki tulentekotapoihin

(Tässä ohjeet moderniin tulentekoon ja mukana ovat myös turvallisuusohjeita.)

1 kommentti

Kategoria(t): muistilappuja, Referaatti

One response to “Tulenteko esi-isien tapaan ilman tulitikkuja

  1. Paluuviite: Blogin suosituimmat jutut eli Käyntitilastoja | Neulekirppu’s Weblog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s