Taivahalla lensi juuri…


Taivahalla lensi juuri…iso pallo, pallo uusi, jota kirppu innoissaan ryhtyi oitis kuvaamaan…Tämä kuva olisi paremmin sopinut tuon yksin liikenteessä -postaukseni kuvitukseen, mutta sitä ei nyt sattunut juuri silloin olemaan hollilla. Nimittäin tuolla taivaalla ollaan vielä nykypäivänäkin aika tavalla yksin liikenteessä. No kolareilta ei sielläkän ole vältytty, mutta kuitenkin. Ajattelin nimittäin toimia vielä vähän aikaa liikennepoliisina.

Mutta käy se tähänkin. Päivän (24.7.2007, vk 126(199), A8) Aamulehti nimittäin otsikoi Autoilijoiden tolkku on virallisesti kadonnut
Liikennekuolemat: Turvallisuuskehitys on murheellisella matkalla viisi vuotta taaksepäin.

Toimittaja Mikko Pulliainen on haastatellut artikkelissa ylikonstaapeli Kilpeä Tampereen liikkuvasta poliisista sekä liikennepsykologi Rajalinia Liikenneturvasta. Molemmat ovat sitä mieltä, että meininki on tolkutonta. Tilastot kertovat lahjomattomasti, että liikennetuva on heikentynyt. Tähän mennessä on liikennekuolemissa menehtynyt 178 henkilöä. Se tarkoittaa sitä, että jos sama tahti jatkuu, ehditään noin 400 uhriin.

Rajalinin mukaan tyypillinen riskikuljettaja on mies. Hän on usein nuori, humalassa tai molempia kirjoittaa Pulliainen. Rajalin jatkaa, että nuoret miehet kolaroivat yöaikaan ja kesäviikonloppuisin. He ovat usein päihtyneitä ja kaahaavat ylinopeutta. Nuoret naiset kolaroivat liukkaalla, päiväsaikaan ja selvin päin. Viinaveron lasku näkyy tienpäällä törkeiden rattijuopumisten kasvamisena. Jutussa haastateltu ylikonstaapeli Kilpi tuntee tapauksia, joissa kuljettaja menettää korttinsa ja joutuu muutaman päivän sisällä uudelleen kolariin.

Kommenttiosastolla on toimittaja Merja Aaltion kirjoittama Kaistapäät valtaavat ajokaistat. Aaltio kirjoittaa, että osalle kuljettajista kyltti ”ohituskaistan alkuun 6 kilometriä” tuntuu kuitenkin olevan kehoitus mahdollisimman pikaiseen ja vaaralliseen yritykseen. Liekö tarkoitus ehtiä sille tulevalle ohituskaistalle ennen muita.— Hieman myöhemmin Aaltio toteaa, että liikenteessä ei riitä, että huolehtii omasta käyttäytymisestään. Yksi hullu tai humalainen ehtii tappamaan aika monta ennen omaa kuolemaansa. Täytyy vain toivoa, että niitä hulluja osuu omalle tielle mahdollisimman harvoin, päättää hän juttunsa. Samaa toivon minäkin.

Jätä kommentti

Kategoria(t): muistilappuja, Referaatti, sekalaista sälää., Verenpaine nousee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s