Sienten radioaktiivisuus

HaloEfekti oli huomannut Satu Hassin kirjoituksen liittyen sienten radioaktiivisuuteen. Minä varmaan säteilen urakalla, sillä olen elämäni aikana syönyt niin paljon sieniä….ja juuri tuohon aikaan, kun tämä onnettomuus tapahtui asui pahimmalla laskeuma-alueella, jonka lähiympäristön metsissä marjastin ja sienestin. No niin, että se siitä. Alla muistilapuksi suora lainaus Satu Hassin kirjoituksesta liittyen sienten radioaktiivisuuteen. Juttu on jo menneeltä vuodelta, mutta se on edelleen ajankohtainen.
Tiedote 1.9.2006

Satu Hassi: Sienten radioaktiivisuudesta tulisi tiedottaa selkokielisemmin

Satu Hassin mielessä Suomessa sienten radioaktiivisuudesta tulisi tiedottaa kansalaisille aktiivisemmin ja selkokielisemmin. STUK on tiedottamisessaan perinteisesti painottanut pääasiassa sitä, että keskimääräinen suomalainen ei sienistä saa kovin merkittävää säteilyannosta.

– Merkittävä osa Suomen sienistä on niin radioaktiivisia, että niitä ei saisi tuoda EU:n alueelle, vaikka Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on jo 20 vuotta. EU:n hyväksymä radioaktiivisuusraja on 600 Bq/kg. Kuitenkin monet herkulliset ja suositut sienilajit ylittävät EU:n säteilyrajan selvästi ja jopa moninkertaisesti laajoilla alueilla. Esimerkiksi suppilovahverot ja mustat torvisienet ylittävät monilla alueilla tämän rajan kaksin- ja jopa kolminkertaisesti. Paljon radioaktiivista cesiumia keräävät suppilovahvero, musta torvisieni, kehnäsieni, mustavahakkaat, orakkaat, kangastatit ja rouskut, kertoo Hassi.

– Itse neuvoisin niitä ihmisiä, jotka syövät näitä sienilajeja paljon harkitsemaan ryöppäämistä silloinkin, kun sitä ei perinteisesti tehdä tai kuivien sienten liottamista. Harkitsisin myös, onko hyvä syöttää niitä lapsille. Näin tekisin erityisesti, jos sienet on kerätty kahteen pahiten ”Tshernobyliä” saaneen laskeumaluokan eli luokkien 4-5 alueilla. Näihin kuuluu suuri osa Kymestä, Hämeestä, Pirkanmaasta sekä osia Etelä- ja Keski-Pohjanmaasta sekä Pohjois-Savosta, neuvoo Hassi.

Radioaktiivisuuden valvontaan on Euroopassa panostettu vaihtelevasti. Walesissa on 374 lammastilaa, joiden lampaanlihan radioaktiivisuutta on kontrolloitu 20 vuotta, koska alue sai runsaasti Tshernobylin laskeumaa. Lihaa, jossa on yli 1000 Bq/kg, ei saa myydä. Tilat saavat menetyksestä korvausta valtiolta. Saksassa viranomaiset mittaavat myynnissä olevien sienten radioaktiivisuutta ja sakottavat EU-rajan ylityksistä.

– Mutta Suomessa STUK tiedotti vasta 2000-luvulla eli EU:n säteilyrajan hyväksymisen jälkeen siitä, miten sienten radioaktiivisuutta voi vähentää. Tänä syksynä STUK kehotti sienten myyjiä mittauttamaan sienten radioaktiivisuuden – siis 20 vuotta Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, sanoo Hassi.

Powerpoint esitys Tshernobylin jäljet Suomen sienissä kertoo asiasta yksityiskohtaisemmin.

Poimintoja powerpointista:

Suurin sallittu radioaktiivisuus isotoopeista Cs-134 ja Cs-137:
1) 370 Bq/kg maidon ja maitotuotteiden ja 4-6 kk ikäisten vauvojen erityisravinnossa
2) 600 Bq/kg muiden maataloustuotteiden osalta

Taulukoissa eniten cesiumia oli kerännyt mustavahakas: 570-6900 Bq/kg, vähiten lampaankääpä 3-400 Bq/kg.

Kunnat on jaoteltu viiteen eri luokkaan radioaktiivisen cesiumin laskeuman määrän perusteella.

Suomeen tullut cesium-137 laskeuma oli vuonna 1987 keskimäärin noin 11 kBq/m2. Vuoteen 2004 mennessä se oli alentunut noin tasoon 8 kBq/m2, eli laskenut noin 30 prosenttia.

Yksittäisen kunnan sisällä laskeumataso voi vaihdella merkittävästi.

Luokka 5 eli pahiten saastuneet kunnat:
Artjärvi, Asikkala, Elimäki, Juupajoki, Jäppilä, Kuhmoinen, Kuorevesi, Lempäälä, Längelmäki, Mänttä, Nastola, Orivesi, Padasjoki, Pieksämäki, Pirkkala, Ruotsinpyhtää, Sahalahti, Sysmä, Tampere, Viiala ja Vilppula.

Luokkaan 4-5 kuuluu suuri osa Kymestä, Hämeestä, Pirkanmaasta, Etelä- ja Keski-Pohjanmaasta, Pohjois-Savosta

Paljon radioaktiivista cesiumia keräävät sienet:
suppilovahvero, musta torvisieni, kehnäsieni, mustavahakkaat, orakkaat, rouskut, kangastatti

Jos syö paljon näitä sienilajeja, on syytä harkita ryöppäämistä ja/tai liotusta, etenkin jos ne poimittu seuraavilta alueilta: Kymi, Häme, Pirkanmaa, Keski-Suomi tai eniten laskeumaa saaneet osat Etelä- ja Keski-Pohjanmaasta ja Pohjois-Savosta.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus 26.4.1986:
Wikipedia.fi
YLE – Elävä arkisto

7 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, Sienet

7 responses to “Sienten radioaktiivisuus

 1. Kirsi Myllyniemi

  Joskus on vain valittava huonoista vaihtoehdoista tai oltava tietyissä tilanteissa ehkä ajattelematta kovin paljon. Parempi on nauttia sienistä suositusten mukaisesti hyvällä omallatunnolla kuin koko ajan peläten suokaa, jota syö.
  Luulen, että ruoan pelko on yksi aikamme oireyhtymä, jota vain ei tutkimuksin ole riittävästi analysoitu. Näiltä ympäristöhaitoilta ei tavallinen kuluttaja kovin suuressa määrin voi suojautua. Viisainta lienee syödä monipuolista ruokaa ja välttää tarpeettomia lisäaineita.

 2. kootee

  Ilmankos olet niin säteilevän hauska!

 3. Neulekirppu

  Kirsi: olet oikeassa. Enkä ajattele lopettaa sienten syömistä tämänkään jälkeen. Mutta sellainen asia tulee tuolta keväältä 1986 mieleeni, että kun pesin ikkunat, niin käsistäni lähti kämmenpuolelta nahka. Se kuoritui irti ja iho punotti.

  KooTee: kiitos. Ehkä ylimääräisellä säteilyllä on ollut sitten jotakin positiivistakin vaikutusta ;D

 4. Iines J

  Meidän sienireissumme ovat viimeiset 10 vuotta suuntautuneet mieheni kotikonnuille, yhteen noista pahiten saastuneista kunnista. Olemme koko ajan tienneet tilanteen, mutta syöneet silti sieltä poimittuja sieniä. Elämässä ei voi varoa ihan joka asiaa, silloinhan ei voisi tehdä yhtään mitään!

 5. Neulekirppu

  Mä olen Iines sun kanssas aivan samaa mieltä. Pitäisi istua kotona ja odottaa, koska noutaja saapuu. Tosin ei tietenkään nyt ihan hulluja juttuja tarvitse tehdä, mutta kohtuudella.

 6. Halo Efekti

  Minäkin olen sitä mieltä ettei aina voi ajatella kaiken olevan vaarallista ja siksi kiellettyä. Tuon logiikan mukaan myös suomalaisen kalan syönti on riskitekijä.

  Elämä kannattaa elää eikä panikoida. ”Elämä on ihmisen parasta aikaa”, kuten kuuluisa aforisti Nykänenkin on viisaasti todennut.

 7. Neulekirppu

  joo täytyy ottaa fifty sixty vaan ja sanoa, että elämä on laiffii…
  ;D
  Ja paljonkohan säteilyä yms. yms. on tupsahtanut näistä ydinpommeista ja atomikokeista. Voin vaan kuvitella, että säteilyllä kasvatettua sukupolvea taidetaan olla vähän kaikki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s