Diktaattorin seurueessa


Tarinamaanantain 28. aihe on diktaattori

Diktaattorin seurueessa

Diktaattori saapui sisälle. Minulle ei ollut epäilystäkään, että hän se oli. Kaikki merkit nimittäin viittasivat siihen aivan alusta alkaen. Tajusin, että hänen valtakautensa alkoi ja se kestäisi pahimmillaan kolme tuntia. Aika pian varmistui, että se tosiaan kestäisi sen. Ehdin jo toivoa vähän lyhyempää vallassaoloa, mutta elävässä elämässä toiveet harvoin toteutuvat.

Hän aloitti kertomalla vaivoistaan kovaäänisesti. Meille kenellekään ei jäänyt epäselväksi hänen selkävaivojensa pitkäaikaisuus. Hänen vaivansa olivat pahimpia.

Ei mennyt aikaakaan, kun hänen matkapuhelimensa alkoi soittamaan kovaäänisesti jotakin 1970-luvun biisiä. Hän antoi biisin soida aivan rauhassa, ympärilleen katsellen, ihan kuin olisi halunnut varmistaa, että me kaikki kuulimme varmasti, että hänen puhelimensa soi. Ympärilleen vilkuillen hän sitten painoi nappia ja vastasi kovalla äänellä Tarja.

– Ai jaa, Aira kato joo. Mä olen junassa.
Mitä? Mä kuulen vähän huonosti. Täällä ei ole aina sitä kenttää.
..
Niin oon junassa.
Joo, Helsinkiin. Helsinkiin oon.. Tässä on tuo Sirpa ja Leena.
Ai jaa. No kuule mulla on ne paperit tässä.

Ketä sä tarkoitat? Ai sitä Eilaa. Kuule ei me sitä oteta, jos sä tarkoitat sitä Virtasen Eilaa.
Ei siitä oo siihen hommaan ja mä en kuule yhtään tykkää siitä. Se on vähän sellainen nenäkäs tyttö.

Niin mitä? O.k. mä sanon sen tästä. Odota nyt hetki. Joo se on tässä. Emilia Pötkölä? Sitähän sä tarkoitat?
Joo se on 150284-öööö. Saitko selvää. siis 150284-öööö. Joo no hyvä. Se tulee sitten sinne.
Onko sulla muuta? Joo ei se haittaa. Kyllä mä voin vastata. Niin, kun tässä matkan aikana ei paljoa muuta oo tekemistä, kailotti diktaattori. Valitettavasti ei, ajattelin.

Diktaattori sulki puhelimen ja katsoi Sirpaan ja Leenaan itsetyytyväisesti. Näin hän hoiteli junassa kännykällä työasioitaan.

Sirpa ja Leena nykökyttelivät hyväksyvästi. He olivat ilmiselvästi samasta puusta veistettyjä. Juttua piisasi. Siinä käytiin läpi tulevat lomat. Aloitettiin tietenkin syyslomasta. Eevan piti tietenkin saada just tuo syyslomaviikko, kun sen lapsi on koulusta lomalla. Aira ittekin on aina sitä kärttäämässä, vaikka sen lapset ovat jo isoja. Nuorinkin taitaa muuten olla jo 15. Eihän sellainen nyt enää vanhempiaan kaipaa.

Diktaattori avasi päivän lehden. – Jaa mitäs tässä tänään kirjoitetaan, aloitti diktaattori. Kato täällä on tällainen, että vanhemmat ovat liian vähän lasten kanssa. Alkoholikäyttö lisääntyy, kun vanhemmat eivät valvo teinejään eivätkä ole kiinnostuneita niiden asioista. Joo tämä nyt on ollut jo tiedossa. Annetaan mennä minne sattuu. Annenkin kakarat hyppivät seinille. Ootko nähny sitä niiden Piaa? Niin. Just sitä, jolla on ne punaiseksi värjätyt hiukset. No niin. Seuraava puolituntinen kului kuunnellessa otsikoiden kommentointia, jonka keskeytti pari puhelua. Sitten käytiin läpi naapureiden asiat, sitten siirryttiin julkkiksiin ja lopulta jouluruokiin.

Harvoin monotoninen junakuulutus, saavumme hetken kuluttua Helsinkiin tuntuu niin hienolta. Hyppään ulos junasta ja melkein juoksen kohti määränpäätäni. Olen vapaa. Diktaattorin valtakausi on ohi.

4 kommenttia

Kategoria(t): sekalaista sälää., taide inspiroi, tarinamaanantai, Tarinamaanantai 2007, tarinat

4 responses to “Diktaattorin seurueessa

 1. Oopee

  Hyvä näkökulma aiheeseen! Junadiktaattorit voivat joskus pilata leppoisan junamatkan. Onneksi lähtöasemasi ei ollut Rovaniemi 😉

 2. Neulekirppu

  Sanos muuta Oopee ;D siinä olisi ollut kuuntelemista.
  Mutta asian vakavampi puoli oli mun mielestä se, että tämä rouva luetteli sotua siitä vaan ja kertoi ihan nimillä näistä ihmisistä mielipiteitään. Siinä oli varmaan aika monta hänen asuinpaikkakunnaltaan kyydissä. (Tuossa mun tekstissä nimet on muutettu.)

 3. Hansu

  Hahaa, taitaa näitä tosielämän diktaattoreita löytyä joka kulmalta.

 4. Neulekirppu

  Hansu: Näin taitaa asianlaita olla. Ajattelin, että hankin mp3 soittimen, mutta sitten muistin,e tä mullahan on kännykässäni radio. Nappasin sen päälle ja kuulokkeet korviin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s