Ketut vapaaksi ja mummot häkkiin

Ketut vapaaksi ja mummot häkkiin -mentaliteetti näyttää tosiaan saavan valtaa. Kun ihmisestä on puristettu viimeiset mehut kuin tiskirätistä, sitten voidaankin antaa syanidikapseli samalla kun pidetään juhlapuhe eläkkeellejäämispäivänä. Menevät samoilla kahvilla monttubileet ja yhteiskunta säästää eläkerahat, hoitajien palkat ja hoitolaitosten rakennuskustannukset.
Puhumattakaan siitä, kuinka ympäristöystävällinen tapa tämä olisikaan. Viimeinen työmatka olisi samalla viimeinen matka. Säästyttäisiin todelliselta ympäristökatastrofilta etenkin, jos tämä potentiaalinen eläkeläinen on kova reissaamaan ja käyttää lentokonetta enemmän kuin kerran vuodessa.

Eikö nyt olisi parempi lopettaa koko sairaanhoitolaitos saman tien. Säästyisi tosi paljon, kun kukaan ei ehtisi ikääntyä, kun viikatemies iskisi hyvissä ajoin. Samalla kerralla hoituisi maailman väestöongelmakin. Tosi kätevää.

Iltapäivälehdet(IS) uutisoivat jo alkuviikosta (samoin kuin Aamulehti, jossa aiheesta on kirjoitettu) Kemin kaupungin päätöksestä laittaa mummot nukkumaan klo 15 alkaen johtuen hoitajien lomautuksista.

Minä en ymmärrä millä lihaksilla Kemin kaupunki aikoo väittää, että sen kunniaa on loukattu?

Muistilapuksi itselleni.

Lainaus Kaleva:
Kemi harkitsee vastatoimia Ylen ohjelmasta
ilma

Kemin kaupunki harkitsee virallisen vastineen laatimista Yleisradion A-studion ohjelmasta, jossa näytettiin liikaa Sauvosaaren osaston potilaita. Kaupunginjohtaja Ossi Repo sanoo, että asiasta on keskusteltu kaupunginhallituksessa ja vastatoimia harkitaan tarkasti.

”Ohjelma oli kerta kaikkiaan ala-arvoinen. Potilaana olleita vanhuksia käytettiin hyväksi tarkoitushakuisesti”, Repo painottaa.

A-studiossa raportoitiin keskiviikkona 26. syyskuuta Kemin vaikeaa taloustilannetta, joka on johtanut henkilöstön lomautuksiin. Televisiokamerat vierailivat Sauvosaaren sairaalan osastolla, ja kuvissa näytettiin hoitajien työtä raaimmillaan. Kuvauskohteena olleesta potilaasta ei jäänyt mitään näyttämättä.

Revon mukaan mediaa käytetään vaikeassa tilanteessa hyväksi tarkoitushakuisesti. Asialla ovat sekä toimittajat että kaupungin oma henkilöstö.

”Televisio-ohjelmasta tehdään kysely, mutta kysely tehdään myös henkilöstöön päin. Miten on mahdollista, että toimittajat pääsevät osastolle tekemään juttujaan”, Repo kyselee.

Kemin ahdinkoa on revitelty A-studion lisäksi alkuviikon Ilta-Sanomissa ja Helsingin Sanomissa. Kurjille kuville ja jutuille ei ole näkyvissä loppua, sillä Repo on saanut Ilta-Sanomilta kutsun jutuntekotilaisuuteen Sauvosaaren sairaalaan myös torstaiksi. Kaupunki harkitsee valituksen laittamista myös Julkisen sanan neuvostoon. Mirja Rintala

Keskustelua aiheesta Kalevan sivustolla

Halo Efekti

Kemissä nukutetaan vanhukset iltapäivällä
Kemin hoitolaitoksissa vanhuksia puetaan yöpuulle jo iltapäivällä ja hygieniasta tingitään. Kaupunginhallituksen mielestä kyse on lomautusten aiheuttamasta tilapäisestä palvelutason laskusta, mutta sosiaali- ja terveystoimi puhuu ihmisarvon alentumisesta ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Lue lisää: Helsingin Sanomat 5.10.2007 19:32 (keskustelu)

InMediasRes

Taloussanomat (keskustelu)

Aamulehden uutinen aiheesta:

Kemi nukuttaa vanhukset jo iltapäivällä henkilöstöpulan vuoksi

05.10. – 19:33 (Luotu: 19:33)

Lääninhallitus pohtii pakkotoimia terveydenhoidon lomautusten takia

Kemin hoitolaitoksissa vanhuksia puetaan yöpuulle jo iltapäivällä ja hygieniasta tingitään. Kaupunginhallituksen mielestä kyse on lomautusten aiheuttamasta tilapäisestä palvelutason laskusta, mutta sosiaali- ja terveystoimi puhuu ihmisarvon alentumisesta ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Lomautusten vaikutuksiin kyllästynyt Lapin lääninhallitus kaavailee hoidon tason palauttamista pakkotoimin.

Kemin kaupunginhallitus päätti perjantaina äänin 6-4 jatkaa terveystoimen lomautuksia suunnitellusti.

– Kaupunginhallitus on sitä mieltä, että tässä on kyse tilapäisestä ja lyhytaikaisesta palvelujen tason laskusta kuitenkin niin, että peruspalvelut kyetään turvaamaan niin kuin laki edellyttää, kaupunginjohtaja Ossi Repo luonnehti kokouksen jälkeen.

Sosiaali-ja terveystoimen tekemä selvitys antaa toisenlaisen kuvan. Selvityksessä on seurattu lomautusten vaikutusta kolmen viikon ajan.

– Potilasturvallisuus kärsii. Näin voi sanoa, Kemin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Liisa Ståhle sanoo.

Hänen mukaansa eniten kärsivät ympärivuorokautisen palvelun piirissä olevat vanhukset vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa.

– Vanhuksille pitäisi taata arvokas arki niin, että päivä poikkeaa yöstä ja ilta aamusta. Sitä ei saisi olla, että ihmisiä joudutaan pukemaan kello 15 yöpuulle siksi, että iltavuorossa on liian vähän henkilöstöä.

Selvitykseen on listattu haittoja: Painehaavaumat ovat lisääntyneet, virtsatieinfektioiden määrä kasvanut, lääkevirheitä, aggressiivisia asiakkaita, vessakäyntien määrää on rajoitettu, vaippojen käyttöä lisätty ja niiden vaihtoaikoja pidennetty, pesukertoja on karsittu.

– Kriittisillä rajoilla ollaan, Ståhle huokaa.

Uhkasakko pohdinnassa

– Näyttää siltä, ettei kaupunginhallitus ole tutkinut tai ymmärtänyt selvitystä, jos päätös on tämä, Lapin lääninlääkäri Riitta Pöllänen ihmettelee.

Jatkotoimia harkitaan lääninhallituksessa jo ensi viikolla. Jatkotoimet tarkoittaisivat uhkasakolla höystettyjä sitovia määräyksiä, joilla laitoshoito ja hoitotakuu turvataan. Uhkasakko edellyttää vielä sosiaali- ja terveysministeriön kuulemista.

Kemin kaupungin henkilöstö lomautettiin neljäksi viikoksi. Sosiaali- ja terveystoimen noin 550 työntekijästä vain 30 on lomautusten ulkopuolella. Lisäksi noin 240 työntekijää selviää kahden viikon lomautuksella.

STT, JOUNI KELA, Kemi

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Lööpistä löydetty, muistilappuja, Pohdintaa, Verenpaine nousee

2 responses to “Ketut vapaaksi ja mummot häkkiin

  1. Mari

    Herran pieksut!

  2. Halo Efekti

    Blogirinki In medias Res, Kuvauksia by Neulekirppu ja Halo Efekti on nyt sitten kierretty tällä vakavalla teemalla, mäkin kannoin korteni kekoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s