Kun eläimestä tulee pomo

Lauantaina 28.7.2007 Keskusuomalainen uutisoi takasivullaan huonosti kasvatetuista koirista. Tosin ns. pääjutun alkuosassa oli kerrottu lemmikkieläinten luksustuotteista. Ilmiö ihmismaailmasta tutuista erikois- ja luksustuotteesta on levinnyt eläinmaailmaan. Kertooko ilmiö siitä, että joillakin menee ehkä liiankin hyvin suhteessa siihen, että jonkinasteinen realismi säilyy vai jostakin muusta, siihen en ota kantaa.

Aamulehden Morossakin oli juttua siitä, kuinka koirilla on nykyään kaikkea trendikästä eikä bisneksessä eivät liiku pikkurahat. Musta Kani tuossa jo kuiskutteli korvaani, että voisin tehdä miljoonabisneksen elukoilla. Kaneilla, kissoilla, koirilla ja ennen kaikkea hevosilla. No jaa, ehkä voisin, mutta minä en kestäisi katsoa niitä elukkoja omistavia ihmisiä. Siksi en siihen(kään) bisnekseen käsiäni sotke.

Ihmiselle ärhentelevä koira ei ole huvittava näky. Johtajuuteen pyrkivä koira tai koira, joka on jo saanut johtajuuden, joka ei sille kuulu, voi olla vaarallinen ympäristölleen. Aika usein kurittomat koirat päätyväkint piikille.

Tämän juttu tuli jälleen mieleeni, kun menneellä viikolla lööppilehti (en muista kumpi niistä) uutisoi ranskalaisesta rotwailerista, joka raateli lapsen hengiltä. Sama ilmiö on havaittavissa hevosmaailmassa. Hankalasti käyttäytyvien hevosten määrä kasvaa suorassa suhteessa harrastajien lisääntymiseen. Etenkin, kun liian vähän hevoskokemusta hankkineelle jälkeläiselle ostetaan, hevosmiestaitoihin nähden, aivan liian vaativa hevonen. Kun hevonen ottaa vallan, se on aika pelottavaa. Siinä vaiheessa kun nämä vähäisetkin taidot sitten loppuvat, alkaa hevosen tolkuton hakkaaminen. Hakattu hevonen ei luota ihmisiin ja se saattaa käyttäytyä arvaamattomasti. Hevosella on oltava rajat ja ihmisen on ansaittava johtajuus, mutta johtajuutta ei hankita lyömällä. Ja kierre on valmis. Koni puree ja potkii kaikkea mitä liikkuu ja pelkäävien määrä kasvaa ja konin valta lisääntyy suorassa suhteessa siihen.

Kokeneen ja täysverisen ammattilaisen hevosihmisen, Kyra Kyrklundin, ajatukset raipankäytöstä ovat sellaisia, jotka jokaisen hevosten kanssa työskentelevien kannattaisi sisäistää. Kyrklund toteaa, että hevosta ei saa rangaista ihmisen omista virheistä. Tätä tosin tapahtuu jatkuvasti ratsastustunneilla, kun ratsastaja antaa hevoselle väärät avut ja sitten pamauttaa raipalla, kun hevonen ei tottele. Hevonen on ihmeissään. Se alkaa reagoimaan pienestäkin heilahduksesta ja saa taas selkäänsä. Hevosparka ei tiedä, mitä siltä odotetaan.

Sari Kuosmasen tapaan ajattelen, että Hevonen on ratsastajansa peili. Hevonen reagoi siihen millainen ratsastaja on. Vähän niin kuin lapset heijastavat kotiaan. Kun eivät muuta voi. Olen useamman kerran eri yhteyksissä todennut, että lapset ovat kotinsa peili ja olen saanut siihen ärtyneitä vastauksia. En kuitenkaan luovu ajatuksestani. Vaikka trendiin ei kuulukaan vanhempien syyllistäminen. Mutta mistäs se johtuu, että kersat hyppivät seinille? Ei ainakaan naapurin tädistä.

5 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, Pohdintaa, Referaatti, tallilla

5 responses to “Kun eläimestä tulee pomo

 1. A-K.H

  Hevosen saa syödä. Kiinalaiset popsivat koiransa.

 2. kootee

  Totta toriset, Iines. Hotanen nyt horisee mitä vain.

  Vieläkö kolari heiluttaa sinua, kun teksti vaihtelee ”kirpusta” normaalimpaan fonttikokoon?

 3. Neulekirppu

  KooTee mä en ole Iines.
  Ja en tiedä, miksi en saa tuota teksiä kuriin. Yritän vielä uudelleen.

 4. kootee

  Sori, Kirppu! Olin just Iines J; uudella blogilla ja siitä erehdys,
  mukavia HENKILÖITÄ molemmat =DD

  Kommentti tuli kuitenkin oikeaa laatikkoon!

 5. Neulekirppu

  Nyt se kai on vähän paremmin oikean kokoista… Tai ei sittenkään.

  ;D joo en kuole siihen, jos kutsutaan väärällä nimellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s