Suomalaista vaalilahjontaa?

Erikoista ajattelua, että voisi tehdä kaikkea sitä, mistä ei rangaista. Missä on sosiaalinen pääoma? Onko sitä enää olemassakaan? Olen joskus kirjoittanut siitä, että meillä ei ole enää olemassa yhtenäisiä ”pöytätapoja”, ”ruoka-aikoja” eikä ”ruokia”, joita kaikki pitäisimme arvossa. Keskustan Timo Kallin lisäksi myös ympäristöministeri, keskustan varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki (kesk.) on rikkonut vaalirahoituslakia jättämällä ilmoittamatta neljä huomattavaa rahoittajaansa. Asiasta on kertonut ensimmäisenä Kainuun Sanomat.

Ministeri Lehtomäelläkin on salarahoittajia, kas kun ei salarakas, kuten valtakunnan vaikuttajilla nykyään näyttää pääsääntöisesti olevan. Minulla on tosin blogirakas, kuten muutamilla muillakin blogiystävilläni. Olemme siis ajan hermolla rakkauksinemme. On totta tosiaan harmillista, että myös Lehtomäki kompuroi vaalirahoituksensa kanssa. Hän on vaikuttanut jalat maassa olevalta, järkevältä ihmiseltä.

Ja näyttääpä itse isoherrakin perustelevan päätöksensä siten, mistä hanasta rahat ovat tulleet kassiin. Onkohan tämä nyt YKSITYSasia vai vain ASIA. Politikkojen paha vika on siinä, että he asettuvat kansalaisten yläpuollelle ja pitävät meitä vaalieläimiä täysin aivottomina paskanjauhajina. Voi olla, että paskaa tulee jauhettua enemmän ja vähemmän, mutta aivan kokonaan vailla aivoja emme siltikään ole, luulisin.

Kannattaisiko luopua jo illuusiosta, että meillä ei ole olemassa lahjontaa? Lahjonta tehdään vain laillisesti kerran neljässä vuodessa ja sitten taas hommat hoituvat niin, että jotkut asiat jäävät huomaamatta tai lakeja säädellään sopiviksi. Sillä on tosin hieno nimi, lobbaaminen, ja se on muodikasta. Kaikkien pitäisi osata lobata, luoda verkostoja ja kalastaa pieniä ja suuria kaloja vain sopivissa lammikoissa. Pitäisi ymmärtää jättää rauhaan tietyt lammet ja kalat, koska ne ovat erityisesti varattu tietyille tahoille, eikä tiettyjen tahojen toimia pidä arvostella.

Valitettavasti näissä jutuissa joutuu oikeustaju todella kovalle koetukselle. Verenpaine nousee, kun lukee juttuja, joissa kerrotaan, että pienelle ihmiselle ei voida myöntää jotakin pientä, hänen elämäänsä helpottavaa asiaa ja isoja asioita sitten katsotaan läpi sormien, sellaisia, joilla on koko kansakunnalle merkitystä. Pieninä esimerkkeinä erään energiayhtiön johdon palkkaus, erään valtio-omisteisen viestintäyhtiön myynti ulkomaille ja samisen yhtiön UMTS-kaupat ja siinä häärineet hyvät veljet ja siskot. En jaksa enempää kirjoittaa esimerkkejä. Mutta ketä isoja summia vastaanottanut politikko edustaa? Aivan oikeasti. Firmaa, joka laittaa isot rahasäkit vaalikampanjan puolesta? Itseään? Äänestäjiään? Sitä joka lupaa eniten vaalirahoitusta seuraavalla kerralla? Itse veikkaan, että itseään ja firmaa. Tai härskeimmät vain itseään. Se mitä lopulta saadaan aikaan, on todella näennäistä.

Jonkin sortin lahjontaa on sekin kyllä, että edustajat saavat ylipitkät lomat, kultaisen kädenpuristuksen ja sovelletun lainsäädännön.

Lainauksia lööpeistä:

(Lähde: Iltalehti) Keskustan puheenjohtaja selitti lainvastaisen salailun syyksi, että nimien kertomatta jättämisestä ei rangaista.

<!–<! – – xml:linkstosubheadlines Tässä jutussa myös:
# # d a t a # # – – >

–> Keskustan puheenjohtaja Timo Kalli on paljastanut kaikkien yli 1 700 euroa vaalikampanjaansa lahjoittaneiden nimet. Lahjoittajat ovat Ruukki Group (20 000 euroa), Ajanta Oy (10 000 euroa) ja Kehittyvien maakuntien Suomi (10 000 euroa). Asiasta kertoi Ylen tv-uutiset.

Kallin vaalirahoituksesta nousi kohu, kun hän ilmoitti rikkoneensa vaalirahoituslakia. Se edellyttää, että yli 1 700 euron lahjoittajat on julkistettava.

Kallin vaalibudjetti oli yli 56 000 euroa. Yli puolet siitä tuli Kallin mukaan lahjoittajilta, joiden nimiä hän ei halunnut kertoa julkisuuteen. Kalli perusteli salailuaan sillä, että nimien kertomatta jättämisestä ei rangaista.

– Olen toiminut lain hengen vastaisesti. Haluan omalta osaltani panna pisteen julkisuudessa käydylle keskustelulle. Olen myös päättänyt selvyyden vuoksi palauttaa rahat takaisin yrityksille, Kalli sanoi tv-uutisissa.

Julkisuudessa on väitetty, että suurin osa vaalirahoituksesta olisi tullut yhdeltä yritykseltä. Tämän tiedon Kalli halusi oikaista.

– Yrityksiä on joka tapauksessa useita. Käyn rauhassa läpi kampanjani kirjanpidon, jotta kaikki minua tukeneet tahot tulevat kerrottua. STT

Lisäksi Iltalehdessä oli aiheeseen liittyvä näkökulma.

Hyvät veljet
14.5.2008 7:13

<!–<! – – xml:linkstosubheadlines Tässä jutussa myös:
# # d a t a # # – – >

–>

Toimittaja Pekka Tiinanen

Timo Kalli on rehellinen satakuntalainen. Hän ei valehtele, jos joku osaa suoraan kysyä. Ei meillä Suomessa ole tapana kertoa, kenen rahoilla vaalikampanjat käydään. Ei edes silloin, kun laki sitä vaatii. Mieluummin pidetään hyvä veli -verkot piilossa.

Kallin puoluetoveri Jarmo Korhonen pitää lakia täysin epäonnistuneena. Oikeusministeriö julkaisee nettisivuillaan kansanedustajien antamia tietoja, joista löytyy lähinnä kummallisten yhdistysten nimiä. Yritykset eivät niiden perusteella Suomessa juuri poliitikkoja rahoita.

Ei auennut vaalikampanjoiden rahoitus kansalaisille ihan ensimmäisellä yrittämällä. Pitää yrittää kovemmin. Eikä päästää näitä veijareita liian helpolla. (Toimittaja Pekka Tiinanen)

M


14.5.2008 19:08

Ympäristöministeri, keskustan varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki (kesk.) on rikkonut vaalirahoituslakia jättämällä ilmoittamatta neljä huomattavaa rahoittajaansa. Asiasta kertoi Kainuun Sanomat.

<!–<! – – xml:linkstosubheadlines Tässä jutussa myös:
# # d a t a # # – – >

–>

Lehtomäki on saanut yhteensä 20 000 euroa Ruukki Groupilta ja sen omistajayhtiöltä, joiden taustalla on sijoittaja Ahti Vilppula. Lisäksi hän on saanut 5 000 euroa suursijoittaja Ari Salmivuoren sijoitusyhtiöltä Ajanta Oy:ltä.

15 000 euron lahjoituksen Lehtomäki sai lisäksi liikemiesten rahoittamalta Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä, joka on tukenut useita muitakin keskustan ja kokoomuksen kansanedustajaehdokkaita.

Eheän Suomen Tuki -yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Määttä on aikaisemmin ilmoittanut, ettei yhdistyksen 40 000 euron tuessa ole yli 1 700 euron lahjoituksia, jota olisi pitänyt ilmoittaa.

Lehtomäki kertoo olleensa vaalirahoitusilmoitusta tehdessään siinä käsityksessä, että ilmoitus sellaisenaan olisi täyttänyt lain minimiehdot. Nyt tulkinta näyttää hänen mukaansa muuttuneen. Hänen puoleltaan ilmi tullut laiminlyönti ei aiheuta muita toimenpiteitä. (Lähde: IL)

Lainaus Ilta-Sanomat:
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) otti tiistaina kantaa Toivo Sukarin Vihtiin haluaman Ideaparkin rakentamisen puolesta.

Toivo Sukari on ollut yksi Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen päärahoittaja. Yhdistys antoi eduskuntavaaleissa 2007 Matti Vanhasen vaalityöhön 10 000 euroa, joka ilmenee Vanhasen vaalirahoitusilmoituksesta.

Vanhanen tuli esiin Vihdin Ideaparkin asiassa, kun asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) on vastustanut hanketta.

IS kertoi 3. joulukuuta 2007, että vaalitukea useille poliitikoille jakaneen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n takana on ollut kokoonpanoltaan vaihdellut liikemiesryhmä.

Yhdistyksen rahapotteja ovat olleet kasaamassa mm. televisiosta tutut Maskun ja Ideaparkin Toivo Sukari sekä Tokmannin Kyösti Kakkonen.

Ylen Uutisten tavoittama Toivo Sukari ei halunnut myöhään keskiviikkoiltana kertoa osuudestaan vaalirahoitusyhdistykseen eikä halunnut kommentoida Ylelle asiaa millään lailla.

Ylen Uutisten mukaan pääministeri Vanhanen on kiistänyt ottaneensa tukea vastaan Sukarilta tietoisesti.

Pääministeri on parhaillaan matkoilla Etelä-Amerikassa. (Lähde: Ilta-Sanomat)

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, photography, Pohdintaa, valokuvaus, Verenpaine nousee

3 responses to “Suomalaista vaalilahjontaa?

 1. Tarkoittaakohan lainsäätäjä siis että lakeja säädetään ihan huvin vuoksi, omia aikojaan eikä niistä sen suuremmin tarvitse välittää, ellei rangaistuksia oe säädetty. Eikö joku juristi voisi vääntää tämän niin, että kun kansanedustajan on velvollisuus ilomoittaa, se on velvollisuus; jos ei ilmoita, voi lopettaa kansanedustajan hommat. Minusta se olisi ihan hyvä seuraamus, ei rangaisus, vaan luontainen johtopäätös…

 2. Kirsi: No sellainen viestihän tuo on.
  Ongelma on kai siinä, että kun nämä ukot ja
  akat itselleen säätävät jotakin, jäävät sanktiot pois.
  Tällaisella ajatuksella voisi ruveta tekmään kaikkea
  sitä, mistä ei ole erikseen säädetty rangaistusta.

 3. Paluuviite: Kirppu News toukokuu 2008, Kirppu News May 2008 « Blog Archive « Neulekirppu’s Weblog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s