Kauhutilanteita liikenteessä

Olen tässä päivänä muutamana ajellut hieman enemmän kuorma-autolla.  Ei siinä mitään, kyllähän tuota keikkaa heittää aina välillä,  kun se ei ihan työksi muutu, mutta voi taivas… että se maailma näyttää aina niin erilaiselta sieltä kuorma-auton ratin takaa. Mitä ihmettä ihmiset oikein kuvittelevat, kun tehdään näitä itsemurhasyöksyjä kuorma-auton eteen? (Sanottakoon heti, että on kuorma-autokuskeissa ja rekkakuskeissa niitä kuuluisia ja asennevammaisia  ****päitä, jotka eivät piittaa mitään eikä mistään. Ajetaan ylinopetutta, ohitellaan todella vastuuttomasti jne. No siitä asiasta olen kirjoitellut joskus aiemmin, joten jääkööt se puoli asiasta nyt ruotimatta tässä.)  MUTTA moniko oikeasti tajuaa, kuinka vaikea kuorma-autoa on pysäyttää? Mielellään ei tekisi niitä äkkijarrutuksia, kun on lastina eläimiä. Koppikammoisen hevosen lastaaminen nimittäin ei ole niitä kaikkein miellyttävimpiä puuhia. Ja yksi helpommista tavoista saada hepasta koppikammoinen, on tehdä kuljetuksesta mahdollisimman epätasainen ja epämiellyttävä.

Kuorma-autoa ajaessani yritän ennakoida paljon enemmän kuin henkilöautolla kurvaillessani. Esim. vilkkua näytän  aikaisemmin. Ehkä liian aikaisin, sillä eräs henkilö päätti syöksyä, erään kaupungin läpi ajellessani, suoraan kerrostalon pihasta eteeni. RYSKIS oli niin lähellä, että…  Ehkäpä juuri tästä syystä (ja osin välinpitämättömyydestä) ammattilaiset eivät käytä vilkkua. On tehokkaampaa. Ihmiset väistävät paremmin kun joutuvat olemaan varuillaan. Olisi siinä sedällä ollut selittämistä, jos olisi kyennyt vähään aikaan mitään selittämään… Sairaalareissu olisi tullut ja pahmimmassa tapauksessa olisi saanut tilata viimeisen kuljetuksen.  (Tarjosi nimittäin kuskin puoleista kylkeä eteeni.) Mihin sedällä oli niin kiire? En tiedä.   Setä  nimittäin kääntyi  heti edestäni toisen talon pihaan, joten sen olisi voinut tehdä tämän matkan  monin verroin turvallisemmin hieman toisella tavalla.  Ehkä naapurin ”alma” odotteli siellä setää kylään.

Toinen tilanne sattui sitten sankari moottoripyöräilijän kanssa. Nämä ohittelijat, jotka ensiksi roikkuvat peesissä kiinni ja sitten kun on sopiva sauma, niin heti paahdetaan ohi. Siinä se meni. Vastaan tuli rekka ja edessäni meni paku. Jätkä kiilasi pyörällään siihen väliin, vastaan tulevan rekan keulaa hipoen.  Siinä vaiheessa kun pyörä oli edessäni en ollut oikein ehtinyt tajuamaan, mitä tapahtui ja oli lähellä vetää perään, sillä edessä oleva paku jarrutti ja kun ottaa huomioon tämän kuorma-auton jarruviiveen, niin oli siinä pojan suojelusenkelillä varmaan hiki pinnassa. Ainakin minulla oli. Tosin en ole suojelusenkeli. Luulen kuitenkin, että oma enkelini nappasi purkin nitroja.

Autokoulussa on varmasti todellakin  kaikille opetettu, että kuorma-autossa on se ns. jarruviive. Se ei ole valitettavasti mikään urbaani legenda, vaan ihan totta.  Tekisi todella  hyvää jokaiselle tiellä liikkujalle joutua ajamaan muutama tunti kuorma-autolla. Tajuaisi, että se vehje ei niin vaan pysähdy ja ehkä ymmärtäisi senkin, kuinka massa kiidättää sitä menopeliä alamäessä.  Sitten on nämä kuorma-auton mitat. Auto vie tilaa todellakin sen koko kaistan leveyden.  Sillä ei mahdu ihan joka paikkaan, eikä sillä voi myöskään väistellä vastaantulijoita rotvallien reunamille, sillä yleensä siinä menevät renkaat rikki, kun ajelee reunakivetyksiä ”halaillen”.

Olen muuten tosi onnellinen, että minun ei tarvitse työkseni ajaa kuorma-autoa.

3 kommenttia

Kategoria(t): hevoset, horses, sekalaista sälää., Verenpaine nousee

3 responses to “Kauhutilanteita liikenteessä

 1. Heh, minä kirjoitin viikonloppuna samasta aiheesta eli vastuuntunnottomista kuljettajista, tosin henkilöautokuskin näkökulmasta. Erään maakunnan puutarhan rekan perälaudassa muuten kuulemma lukee: ”Kalla on kaunis kukka sinunkin haudallasi.”

 2. kalevi hotanen

  Ei se ihmisen onni paljosta ole kiinni. Minulla ei ole ajokorttia enkä osaa ajaa autoa. Onko sulla jonkinlainen roskapostinkeruukampanja menossa?

 3. Kaisa: luin juttusi. Se on juuri noin, että se ohittaja ei yleensä voita mitään ajallisesti. Tosin jos sille on tärkeää, että se on juuri sinun autoasi edellä, niin sittenhän se tarve on tyydytetty ja ohitus on ollut suorastaan välttämätöntä egon takia.

  AKH: ei se onni tai onnettomuus ole tosiaan paljosta kiinni. Kaisan edellä esittämä lainaus: ”kalla on kaunis kukka sinunkin haudallasi” -tyyliset lauseet ehkä saisivat jotkut tyypit havahtumaan.

  Siinä on puolensa, että ei omista ajokorttia. Joutuu suunnittelmaan elämänsä vähän tarkemmin aikataulujen mukaan ja matkoille ei voi ottaa mukaan ihan kaikkea mitä mieleen juolahtaa.

  Sitten vielä: jonkunhan on ne roskapostitkin kerättävä.
  Koska en itse ehdi enää juuri kirjoittelemaan, niin onhan se kiva, että tässäkin blogissa on jotakin elämää. Vierivät kivet eivät sammaloidu jne.
  Sen voisi tiivistää vaikkapa näin:
  Kun on roskapostia on elämää 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s