Pesälantalan takalautakasa

Elias oli todella vihainen. Olisi silloin aikoinaan pitänyt kieltää internet ja siirtää se  yksi matkapuhelimia valmistava yritys jonnekin syvään Afrikkaan. Siitä olisi saanut aika moneksi vuodeksi banaaneja varastot täyteen. Niistä olisi riittänyt kavereillekin. Olisi voinut ryhtyä valmistamaan banaanilimua, banaanisosetta, banaanikakkuja ja vaikka mitä. Siinä sivussa olisi saanut banaanikärpäsiäkin. Olisi ollut paskakärpäsiä pienempiä ja vähemmän rasittavia. Banaanikärpäset olivat kuitenkin pienempi riesa. Mitäs se isäukko sanoikaan, muisteli Elias. Jotakin se sanoi, mutta Elias ei nyt juuri muistanut. Isä oli sanonut niin kaikenlaista, että kaikkea ei voinut millään muistaa sanatarkasti ainakaan. Olihan sekin juttu.

Toinen juttu oli sitten ne lankut. Lankkukasa oli seisonut tontilla jo hieman pidempään.  Mitäs sille voi, jos lankkuja aina silloin tällöin tuotiin tontille. Kysymättä ja pyytämättä ne tulivat. Joka ikinen. Eikä siinä ollut mitään sen kummempaa. Ja kun tuli aika rakentaa tupaan vähän salia, niin olihan se hyvä, että oli puutavaraa siinä käden ulottuvilla. Sai sitten inspiraation iskiessä aloittaa rakennushommat. Tykkäsivät muuten yleensä aina tuoda Pesälantalaan vähän ylimääräistä, kun tiesivät tästä taloprojektista.

Nyt ovat asiat kuitenkin jotenkin sekaisin. Nimittäin tänään on harvinaisen monelta taholta kuulunut vaatimuksia ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämisestä niin poliitikoilta kuin lainoppineiltakin. Joku professori horisi jossakin lehdessä jotenkin siihen suuntaan, että  länsieurooppalaisessa poliittisessa kulttuurissa hallitus olisi varmasti jättänyt paikkansa. Kyllä tässä niin vakavasta epäluottamuksesta näyttää olevan kysymys, sanoi proffa.

Todennäköisesti sekin oli jo ihan emeritus, se kaveri. Eihän se muuten olisi. Määräaikaisessa virassa se ei ainakaan. Yleensä niillä riitti sen verran järkeä ja itsesuojeluvaistoakin. Kaikkea sitä tosiaan lukee tai paremmin painetaankin tai laitetaan bittiavaruuteen, tuhahti Elias ja painoi ponnekkaammin kaasua. Samalla paskakuorma traktorin peräkärryssä heilahti uhkaavasti. Kova vauhti ja kuoppainen tie oli tärisyttänyt laidatonta kärryä sen verran rajusti, että kikkaroita ei juuri enää kyydissä ollut.  Ne olivat tienvarsilla lannoitteena. Tulevana kesänä nähtäisiinkin komeita lupiineita tienvarrella. Olivat saaneet hyvin lantaa pyytämättä ja haluamatta.

Kasvaisikohan tuossa banaanipuu, tuumi Elias ja körötteli pellolta takaisin kohti Pesälantalan tunkiota, josta paska ei jostakin kumman syystä näyttänyt häviävän yhtään, vaikka Elias kuinka ajoi. Tuntui, että joku olisi ajanut sinne lisää nopeammin, mitä Elias ehti sieltä ajamaan pois.

Elias jäi tuijottamaan kohtaa jonne hän ajatteli banaanipuuta. Ei kai ihan taivasalla sellainen kasvi Pesälantalan kaltaisessa paikassa talvea menestynyt ja muutenkaan. Tulisivat pian naapurin pojat banaanivarkaisiin. Kasvihuone sellaiselle kaunottarelle pitäisi olla. Jaahah, tuuli Elias, vilkaistuaan kännykkään. Siellähän oli tullut sopivasti rakennusliikkeen pojilta tekstari. Kyllä sieltä aina yhdet kasvihuoneen tarpeet Pesälantalaan ilmestyisivät.

Puhumattakaan siitä, että kyllä tuttu pankinjohtaja järjesti aina kivalla korolla sopivansuuruisen lainan Pesälantalan komealle lautamiehelle.  Aina se ei tosin muistanut veloittaa sitä tililtä, mutta mitäs siitä. Se veikeä pikkumieskin kertoi saaneensa kivaan hintaan tontin järvenrannalta. Olivat antaneet alennusta. Olihan hän nyt sentään tarjonnut siitä ihan käyvän hinnan, mutta sitten oli ruusupuolueen paikallisen nokkamiehen  kanssa sovittu, että 1 % tarjotusta. No tekihän sen jonkun kympin, kun summa sentään oli alun perin aika iso, mutta oli kaveri sanonut, että kyllä sitä sellaisesta tontista vähän maksaakin. Oli sentään naapurit vähän etäämmällä.

Olihan sitä tietenkin ollut kaikenlaista. Perunanpaistamisesta alkaen. Perunoita Elias ei tosin ollut enää paistanut sitten sen jälkeen, kun oli antanut paskakuorman Pesälantalan ruususille. Eivät ne ruususet nyt varsinaisesti siitä sonnasta niin pitäneet, mutta sentään Elias itse kuorman kasaajana oli jotakin.  Kyllä siitä muutaman kerran vähän huonommissakin olosuhteissa.

Mutta kyllä ymmärrys oli lisääntynyt sitten sen kun tuli kirjoiteltua historian hirviöistä. Miten demokratia loppuu, millaisia kuolinkouristuksia sillä on joskus ollut. Ensiapuosasto ei enää auta. Nyt tarvitaan leikkaussalia. Kun demokratian kukka on saanut liikaa paskaa se vain yksinkertaisesti lakkaa kasvamasta. Reikää laivan pohjassa ei enää ole. Se laiva on jo revennyt kahtia. Kappaleet, josta se on valmistettu lilluvat likaojan suistossa. Lieroja kaivelevat pojat äkkäävät lankut ja päättävät ryhtyä lautanrakennuspuuhiin.

Tosin totesihan eräs hyvin kammattu nuorimies, että Demokratiassa ei huutoäänestyksellä vaaleja järjestetä, ne on ainoastaan banaanitasavaltoja ja diktatuureja, joissa huutoäänestys kaataa hallituksen, hän tokaisi MTV3:n Huomenta Suomelle tänä aamuna. Demokratiassa laitetaan sontaa niin paljon, että sitä riittää kaikille. Sitten kysytään, että kenellä ei ole yhtään sontaa yhtään missään, niin se saa hallita aivan kuinka haluaa, jotta sitten silläkin on riittävästi sontaa. Siksi Eliaskin niin innokkaasti varmaan ajelee Pesälantalan tunkiolta lantaa pitkin Pesälantalan teitä peltojen suuntaan. Jokunen kikkarahan siitä aina jää kuitenkin itsellekin. Sonta vaan muualle. Sieltä muualta se on tullutkin Eliaksen housunlahkeeseen.

Tarinan viitteet todellisuuteen ovat sattumaa ja yhtäläisyydet liian vilkkaan mielikuvituksen tuotetta. Samansuuntaisia ilmiötä saattaa olla liikkeellä, mutta samoja ne eivät kuitenkaan ole. Sattumaa. Pelkkää sattumaa. Viittaukset ilmestyivät tänne kysymättä ja pyytämättä.

2 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja, tarinat

2 responses to “Pesälantalan takalautakasa

  1. kalevi hotanen

    Lauta-Matista onkin runsaasti tarinaa tämän päivän uutisoinneissa.

  2. Taitaa olla. Joo. Olisi voinut tämä juttu jäädä väliin.
    Mä sulle luvannut en ruusutarhaa jne…
    Tapahtuipa lautakasan takana…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s