Riittääkö palkka?

Talouselämässä pohdittiin sitä, miten paljon rahaa tarvitaan, että tulee toimeen. Minimitoimeentulon raja ei ole enää entisensä.

Muutos on ollut todella nopea ja ei ole ihme, että köyhyysloukkuun putoaa yhä useampi ns. hyvissä ammateissa työskentelevä.

Alla lainaus Talouselmästä:

Yksinäinen ihminen tarvitsee pääkaupunkiseudulla yli 1 100 euroa puhtaana käteen. Neljän lapsen yksihuoltajan pitäisi saada pääkaupunkiseudulla kokoon yli 2 400 euroa, jotta selviäisi elämisestä.

– Tiukkaa tekee kaikille niille, jotka ovat näillä rajoilla, sillä ihmisiltä on kysytty nimenomaan minimiä, jolla tulee toimeen, Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Veli-Matti Ritakallio selvittää.

Hän laati Taloussanomille tuoreista tilastoista laskelmat siitä, millaisella palkalla tulee toimeen. (Katso perhekoon mukaiset minimitoimeentulorajat kuviosta jutun lopusta.)

– Minimi on noussut nopeasti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Yksinäisen ihmisen kohdalla tuo raja on noussut koko maassa sata euroa vuodesta 2007, Ritakallio kertoo.

Vilkaisu ansiotilastojen alapäähän kertoo, että kaikki eivät tule millään toimeen työllään etenkään pääkaupunkiseudulla, jossa toimeentulotuen saajien määrä – myös työssäkäyvien keskuudessa – on kasvanut jatkuvasti.

// <![CDATA[
document.write('’);
// ]]>

Esimerkiksi kirjastoapulainen ansaitsee 1 831 euroa, metallimies 1889 euroa, myymälänhoitaja 1 829 euroa, elintarvikelaborantti 1827 euroa, toimistotyöntekijä 1 810 euroa, sairaalatyöntekijä 1 771 euroa ja laitosapulainen 1 592 euroa kuukaudessa. (Katso lista pienipalkkaisimmista ammateista jutun lopusta.)

Veronmaksajat tukevat pientä
palkkaa maksavia työnantajia

– Ei ole oikein, että ihminen ei tule toimeen työllään. Tämä on jopa himpun verran vaiettu ongelma Suomessa, tutkimus- ja työaika-asiantuntija Juha Antila SAK:sta sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomi ei ole ratifioinut Euroopan sosiaalisen peruskirjan minimipalkka-artiklaa, joka tarkoittaisi Suomessa vähintäänkin 1 500 euron palkkaa.

– Ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Jos saat 1 500 euroa bruttona, eläminen on äärimmäisen vaikeaa.

Antilan mielestä on älytöntä, että muut veronmaksajat joutuvat välillisesti tukemaan työnantajia, jotka maksavat tällaisia palkkoja.

Silloin työ on hänen mukaansa arveluttavan tuottamatonta markkinataloudessa.

Ekonomisti Ville Kopra SAK:sta huomauttaa, että osalla matalapalkka-aloja on onnistuttu nostamaan kaikkein alimpia palkkoja.

– Esimerkkisi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL onnistui nostamaan alimpia palkkoja yhdeksän prosenttia (1350 eurosta 1450 euroon).

Näin siis sopimalla.

– Sitten on järjestäytymättömiä aloja ja aloja, joilla tehdään paljon freelance -työtä. On silpputöitä, vaikka tutkijoita ja toimittajia, välillä ansaitaan hyvin ja välillä ei mitään, Kopra toteaa.

.

.

.

.

Mainokset

5 kommenttia

Kategoria(t): muistilappuja

5 responses to “Riittääkö palkka?

  1. Meinasin välittää päreessäni tämän minkä sinäkin, mutta nähdessäni lähteiden olevan kahden ja viiden vuoden takaa, arvelin, että lukemat eivät ole ihan eksakteja, joskin luulen, että niihin vuo huoletta tukeutua.

  2. Joo huomasin minäkin, mutta kattoin, että ei se todellisuus oo tuosta juuri muuttunut, niin julkaisin.

  3. Toinen asia, joka tekee näistä tilastoista epäluotettavia on se, että niissä tarkastellaan laskennallisia menoja. Elävässä arjessa voi hajota pesukone tai tapahtua jotakin muuta elämää suurempaa, joka vie kaiken miinukselle.
    Puhumattakaan siitä, kuinka stressaavaa kädestä suuhun eläminen voi olla.

  4. Minimipalkka-artikla pitäisi heti ratifioida Suomessa ja työnantaja maksaa siitä pienempää palkkaa on loinen.

  5. Aivan ehdottomasti pitäisi. Kaikkialla pitäsi olla minimipalkka-asia hoidettu. Ei voi olla oikein, että orjat tekevät duunit ilmaiseksi ja ne joiden kassa ja vatsa kasvaa saavat tehdä mitä haluavat.
    Kun vain raha puhuu, nähdään mitä esim. ympäristölle on tapahtunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s