Asuntokupla

Näyttää siltä, että edellisestä lamasta ei ole vielä selvitty, kun uusi on jo ovella, sillä asuntojen hinnat alkavat jälleen nousta holtittomasti. Minkä ihmeen takia ihmiset ovat valmiita maksamaan ylihintaa pienen pienistä luukuista?
Noilla asunnonhinnoilla asuisi kevysesti vaikka hotellissa. Aamiainen kuuluisi hintaan, samoin sänkyvaatteiden ja pyyhkeiden pyykkääminen sekä siivoaminen kerran päivässä. Hintaan kuuluu myös vesi, sähkä ja TV-lupa ja yleensä netti. Oma kone pitää olla, mutta yhteys yleensä pelaa.

Jos asuisi 59 €/yö maksavassa luukussa 365 vuorkautta, kertyisi sille hintaa 21 535,00 €.
30 vrk tekisi 1770 €. Todennäköisesti hinnata saisi vähän alennusta, jos tinkaisi ja olisi nk. vakiasukas.
Sen lisäksi, että maksaa lainaa, ei tarvitsisi maksaa yhtiövastiketta. Jos olisi oikein hyvä neuvottelemaan, voisi luukku irrota kuukaudeksi  esim. 39 €/yö, jolloin kuukausivuokra jäisi 1170 €/kk. Silloin voisi luopua päivittäisestä lakanoiden vaihdosta ja tyytyä viikkosiivoukseen.
Vuokra-asuminen maksaisi jotakin tämänsuuntaista. Lisäksi yleensä rahat vähintään parin kuukauden vuokratakuuseen tarvitaan pääsääntöisesti.

Löysin mm. seuraavanlaisia yksiöitä Hesasta:
32 m² 800,-
40 m² 950,-
41 m² 980,-

Innoittajana Iltalehden juttu:
Huoneistokeskuksen kenttäjohtajan Merja Siivosen mukaan asuntojen pyyntihinnat ovat nousseet merkittävästi viime kuukausina.

– Myyjät ovat laittaneet joiltain osin hintoihin liikaa odotuksia. Viimeisimpien viikkojen trendi on ollut se, että yhä useampi ostaja on asettanut itselleen hintakaton ja lisännyt varovaisuutta tarjousten tekemisessä.

Lisääntynyt varovaisuus on näkynyt tarjousten tekemisen vähentymisenä.

– Yksittäisiä ylilyöntejä on ollut hinnoissa varmasti, varsinkin yksiöissä ja pienissä kaksioissa. Joskus myyjän haluama hinta toteutuu, jos kyse on poikkeuksellisen halutusta kohteesta, Siivonen sanoo.

Eniten ovat nousseet pääkaupunkiseudun pienten yksiöiden ja kaksioiden hinnat. Näitä asuntotyyppejä on myös vähiten tarjolla.

– Nämä asunnot käyvät nyt erittäin hyvin kaupaksi. Hyvä, että saamme asunnon myyntiin, kun siitä tehdään jo kaupat.

Samalla Siivonen on huomannut uuden ilmiön: omakotitalojen rakentaminen on lisääntymässä selvästi, kun vanhoista asunnoista saadaan parempi myyntihinta.

– Tonttien kysyntä on nyt kova, kun uudistuotantoa ei juurikaan ole. Oman asuntonsa myyneet asuvat vuokralla ja odottavat rakennusprojektin aloittamista. Haluttuja ovat etenkin avaimet käteen -periaatteella rakennettavat talot. Esteenä on pula tonteista.

PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen(at)iltalehti.fi
Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Lööpistä löydetty

2 responses to “Asuntokupla

  1. Höm. Me maksetaan yhteensä 850 € / kk asunnosta, jossa on muistaakseni 86 neliötä + naapurin pikkukämpästä eli ”mökistä”, jossa on jotain 40 neliötä… Eli aika kohtuullista… 😀 Toki talo on vanha, ei hissiä, ”mökin” puolella ei suihkua (mutta mitäs me sillä tehtäisiin kun asunnossa on) – ja ollaan maalla. Mutta silti ihan ydinkeskustassa.

    Minusta on muuten tullut vuokra-asumisen kannattaja. Ei tarvitse murehtia asuntolainaa, ja jos mikä tahansa paikka ratkeaa, sen kun soittaa vuokraisännälle. Totta kai omistusasunnossa (varsinkin talossa) on puolensa, mutta tällä hetkellä kyllä meille pätkätyöllistyville sopii tämä.

  2. Kärjistin taas tapani mukaan pahasti tässä jutussa.
    Onhan aikuisten oikeasti edullisempaa asua omistusasunnossa, oli se sitten maalla tai kaupungissa kuin vuokralla.

    Mutta totta on sekin, että maalla on edullista vuokrata suuriakin asuntoja… siellä ei vaan ole noita työmahdollisuuksia ruuhkaksi asti.

    Asunnonostajan kannattaa harkita tarkasti, millainen hinta kannattaa siitä pienen pienestä luukusta maksaa. Ei kannata kuumentua jonkun kämpän takia niin, että menettää täysin harkintakykynsä ja maksaa sairaasti jostakin luukusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s