Parasta ennen…

Taloussanomissa oleva juttu vahvistaa vaan edelleen sitä käsitystä, mitä eilen pohdin otsikolla työstä suoraan krematorioon. Onhan se kiva sitten päästä vanhainkodissa, jos sellaisia sitten vielä 20 vuoden kuluttua on, hoitajien nyrkkeilysäksiksi (edellinen kirjoitukseni).  Ehkä voi pitää positiivisena sitä, että on elänyt vahvasti arjessa. Tosin arjesta kyllä huomaa, että päätökset tehdään norsunluutorneissa.

Seuraava juttu on lainaus Taloussanomista:

Paras työikä kestää vain 10 vuotta

Paras työikä kestää vain 10 vuotta

Ikä ei ole pelkkä numero – ainakaan töissä. Työnantajien mielestä työntekijän ihanneikä kestää vain kymmenen vuotta. Sitä ennen hän on liian kokematon ja sen jälkeen niin kokenut, ettei enää jaksa yrittää. Normaaliksi ihmiseksi kelpaa vain 30–40-vuotias, tulkitsee asiantuntija.

Outi Kokko

24.3.2010 06:02

Kommentit 33

Moni on tuntenut olevansa väärän ikäinen joko töissä tai töitä hakiessaan. Virallisesti ikäsyrjintä ei ole sallittua, mutta läheskään aina ikä ei ole merkityksetön juttu. Milloin olemme työnantajien mielestä sopivan ikäisiä?

– Asiantuntijatehtävissä 30–40 vuotta on optimaalinen ikä, sanoo seniorikonsultti Hannu Säkkinen HRD Finlandista.

Rekrytoinnista, iästä ja ageismista väitellyt nykyisin konsulttina ja valmentajana toimiva Eeva-Leena Vaahtio sanoo, että työnantajat sekä kritisoivat että kehuvat nuorimpia ja vanhimpia, mutta 30–40-vuotiaista ei puhuta yleensä mitään.

– Tulkintani mukaan tätä ikähaarukkaa pidetään ikään kuin ihmisen mittarina. 30–40-vuotias on normaali ihminen, Vaahtio sanoo.

Nuoriin suhtaudutaan Vaahtion mukaan usein vähän vajaina ja ajatellaan, että heillä ei ole kokemusta, osaamista eikä ehkä vastuuntuntoakaan. Heitä helposti vähätellään ja jopa tytötellään ja pojitellaan.

Vanhemmissa voi olla jo jotain vähän liikaa. Usein ajatellaan, että he eivät viitsi tai jaksa. Jotkut eivät halua ottaa ”vanhaa”, koska ovat sitä mieltä, vanhat eivät sulata neuvomista.

– Kokemus voi kääntyä itseään vastaan, huomauttaa Vaahtio.

Ikä ei ole rasite
johtajalle

Optimaalinen ikä on sidoksissa työrooliin. Suorahakukonsultti, partneri Hannu Kainulainen KeySelectionista hoitaa paljon it- ja talousalan rekrytointeja. Hän sanoo, että ratkaisevinta on osaaminen.

Ikä ja aseman korkeus hierarkiassa ovat kytköksissä toisiinsa. Esimerkiksi päälliköiksi valitaan harvoin vasta valmistuneita. Kainulaisen mukaan johtajiksi haetaan tyypillisesti 35–45-vuotiaita.

Myös Säkkinen sanoo, että osaaminen on ikää tärkeämpää.

– Toimimme aika paljon uusmedioiden puolella. Siellä yritykset palkkaavat nuoria, koska vain heillä on sopivaa koulutusta ja osaamista.

Kainulainen kertoo, että tietotekniikka-alan yli 50-vuotiaat konkarit ovat nykyisin potentiaalisia kandidaatteja, koska he ovat nähneet koko alan kehityksen ja heillä on paljon asiantuntemusta.

Lasten pitäisi
syntyä teineinä

Konsulttien mukaan perheenperustamisikä ei ole rasite työn haussa, mutta monella on toisenlaisia kokemuksia. Ääneen ikää ei välttämättä käsitellä, mutta kahdesta sopivasta hakijasta valitaan helposti sopivamman ikäinen.

Varsinkin pienissä yrityksissä usein kartetaan lisääntymisikäisiä naisia, koska pelätään, että monen työntekijän yhtäaikainen äitiysloma voi kaataa koko firman.

Perhe onkin työnhaussa vähän ristiriitainen asia. Perhettä arvostetaan voimavarana ja työelämän tasapainottajana, mutta poissaoloja pienten lasten takia kammoksutaan.

– Työnantajien ihanne olisi, että lapset syntyisivät teini-ikäisinä, sanoo Vaahtio.

Vakiintuminen voi tuoda myös nöyryyttä, jota työnantajat arvostavat.

– Työntekijät, joilla on omakotitalo ja lainat niskassa, ovat vastuuntuntoisia ja työnantajauskollisia, Vaahtio huomauttaa.

Älä ole
dinosaurus

Työnantajien ikäasenteet ovat asiantuntijoiden mukaan hiljalleen pehmentyneet.

– Ikäliikkumavara on levinnyt 10–15 vuodessa, sanoo Kainulainen.

Säkkinen uskoo, että senioriteetti on megatrendi tulevaisuudessa. 50- ja 60-vuotiaat ja vanhemmatkin ovat nyt ajattelultaan ja olemukseltaan usein aivan toisenlaisia kuin ikäisensä muutama vuosikymmen sitten.

Vaahtio puhuu työmarkkinaiästä, johon liittyy paitsi osaaminen myös motivaatio, virkeys, terveys, vireys – kaikki ryhdistä ja hymystä lähtien.

– 50-vuotias voi joskus olla työmarkkinaiältään nuorempi kuin 20-vuotias, hän sanoo.

Markkina-arvo ei säily ilman muuta. Vaahtion mielestä yli 50-vuotiaan kannattaa pitää huolta osaamisestaan ja ottaa oppia myös muilta.

– Jos tyytyy seniorin rooliin, on työpaikan dinosaurus, joka kulkee vanhaa tietoa mukanaan ja jonka vahvuus on eilispäivän kokemus. Se ei välttämättä auta huomenna, Vaahtio huomauttaa.

Tärkeintä
on asenne

Elämä ja kokemukset erilaistavat. Keski-ikäisessä jo näkyy ja kuuluu, millaista työ- ja muuta elämää hän on viettänyt, miten hän on itsestään huolehtinut ja miten hän suhtautuu työelämään. Osa 50-vuotiaista miettii, miten edetä uraputkessa, osa tavoittelee eläkeputkea.

Säkkinen korostaa asennetta. Hänen mukaan väärä asenne on pahempi virhe kuin osaamattomuus, sillä kaikkea voi opetella, jos tahtoo.

Nuorten valtti on yleensä raikkaus, tuore osaaminen ja energisyys, mutta nuorikin voi olla nyreä, nuiva tai vastuuton. Innottomuudella ei pitkälle pötkitä – oli ikä mikä hyvänsä.

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Lööpistä löydetty, muistilappuja, Verenpaine nousee

3 responses to “Parasta ennen…

 1. Tämä panee kyllä ajankohtaisen työuranjatkokeskustelun omaan arvoonsa, jos palkatuissa töissä sinne ei sen aiemmin pääse ja loppupäästä tulee ulostetuksi reilusti ennen virallista eläkeikää – niin eipä se hevillä jatku ;D

 2. Niinpä. Jos joutuu tuossa +-40 nurkilla työttömäksi (varsinkin, jos on nainen) ei taida olla mitään mahdollisuutta päästä takaisin duuniin. Tai jos pääsee, se lienee lottovoiton kaltainen ihme.
  Toinen asia on tuo yrittäjyys, josta jauhetaan.
  Käytännössä kuitenkin (tosin riippuu toimialasta) yrityksen käynnistäminen on aika pitkää puuhaa.
  Ennen kuin yrityksestä tulee hallituksen haluama kasvuyritys tai että se työllistää muitakin kuin omistajansa tai että yritys ylipäätään on sen verran kannattava, että omistaja elää sillä, on paljon vettä virrannut Tourujoessa.
  Norsunluutornista on helppo antaa ohjeita ja määräyksiä, kuinka hommia pitäisi hoitaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s