Viha syntyy toivottomuudesta

Suomessa ollaan aiheellisesti huolestuneita uusnatsismin lisääntymisestä. Pohdiskelin näitä hirviöilmiöiden synnyn taustalla olevia asioita pitkään ja hartaasti jo vuonna 2006 kirjoittamassani tekstissä Hirviöiden vuosisadat?

Laman merkit ja kurjistuminen oli jo silloin ilmassa. Ainakin itse olin todella, todella huolissani. Mikään ei ole muuttunut, ainakaan paremmaksi.

Jostakin syystä poliittisilta päättäjiltä näyttää puuttuvan kyky nähdä päätöstensä seuraukset. (Huoli omista eduista on suurempi kuin vastuu yhteisestä edusta ja hyvinvoinnista.) Vastuu sysätään pienelle ihmiselle, joka ei voi vaikuttaa siihen, pysyykö tehdas pystyssä vai viekö omistaja tuotantonsa jonnekin vähän edullisempien markkinoiden maahan.

Ei tarvitse yhtään ihmetellä, miksi ilmiö näkyy voimakkaana juuri tuolla Joensuussa. Jos pikkuisenkin ajattelee, millaiset tulevaisuudenkuvat joensuulaisilla, aikuisikää lähestyvillä nuorilla on, niin vastaus on selvä. Valitettavasti nämä Joensuun -tyyliset tilanteet ovat historiaa vasten tarkastellen olleet liikkeelle panevana voimana historiallisten hirviöiden synnyssä.

Iltalehti: Rasistisia rikoksia on viime aikoina tehty erityisesti Joensuussa, mutta liike on levittänyt sanomaansa myös Oulussa, Turussa ja Helsingissä. Rikospiikki koettiin pääsiäisenä, kun Joensuussa puhkottiin useiden ulkomaalaisten omistuksessa olevien autojen renkaat ja kahdesta ulkomaalaisten pizzeriasta rikottiin ikkunat. Lisää huolenaihetta saatiin vappuna, kun poliisi löysi Joensuun Käpykankaalta natsiskinien kokoontumispaikan. Kerhotila oli sisustettu erilaisella natsi- ja Suomi-rekvisiitalla. Seinillä oli muun muassa hakaristilippuja ja SS-merkkejä. Osa paikan päällä tavoitetuista henkilöistä oli samoja, jotka johtivat 90-luvun alussa Joensuussa skinirintamaa. – Selvittelemme parhaillaan, kuinka järjestäytynyttä toiminta on ja mikä on kenenkin osuus tapahtumiin, rikoskomisario Jarkko Timonen sanoo. Levinnyt Ruotsista Suojelupoliisi on seurannut jo parin vuoden ajan Suomen vastarintaliike -nimellä kulkevaa ryhmittymää, joka on levittänyt rasistisia julisteita ympäri maata. Liike on osa Ruotsissa ja Norjassa toimivaa Pohjoismaista vastarintaliikettä. ”Monikulttuurisuus on haitallista lapsillesi ja lastenlapsillesi” -tarrat levisivät Joensuuhun talvella, minkä jälkeen alettiin havaita myös ulkomaalaisten omaisuuteen kohdistuneita vahingontekoja. Samaisia tarroja ja julisteita löydettiin nyt myös Käpykankaan kerhotilasta. Timosen mukaan on varhaista sanoa, ovatko Joensuun skinheadit osa laajempaa ryhmittymää. – Poliisi suhtautuu ilmiöön vakavasti, luonnehtii Timonen. Supo kintereillä Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikön Kari Harjun mukaan muukalaisvihamielisyys on voimistumassa. – Näyttää siltä, että Ruotsin Nationellt Motstånd -toimintamalli on leviämässä Suomeenkin. Muukalaisvihaa perustellaan ylimitoitetulla isänmaallisuudella. Hänen mukaansa ulkomaalaisiin kohdistuneet rikokset ovat toistaiseksi olleet lähinnä vahingontekoja ja yksittäisiä pahoinpitelyjä. – Kaikki, mikä liittyy muukalaisvihamielisyyteen, on huolestuttavaa. Pahinta on, jos nuoret lähtevät ymmärtämättömyyttään toimintaan eivätkä ajattele laajempia seurauksia. Sekä Harju että Timonen uskovat muukalaisvihamielisyyden liittyvän ainakin osittain työttömyyden lisääntymiseen. – Kun menee huonosti, johonkin se viha on purettava. PETRA HUSU petra.husu(@)iltalehti.fi

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirppulan lööppiuutiskatsaus, Lööpistä löydetty, muistilappuja, sekalaista sälää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s