Ambulanssi väärään kaupunkiin, mies kuoli, otsikoi Uusi Suomi -verkkolehti

Joo. Laitetaan kaikki hätäkeskukset yhteen tai ulkoistetaan ne Intiaan tai jonnekin muualle kaukomaille. Tulee säästöä, kun ambulanssit eivät osaa koskaan perille ja sairaat kuolevat pois. Säästetään hoitolaskuissa ja kaikessa mahdollisessa. Me lautakasapoliisit emme ymmärrä ollenkaan sitä, että kirjoituspöydän takana syrjäkylillä tehdään sellaisia päätöksiä, jotka eivät ollenkaan toimi täällä, missä sattuu ja tapahtuu.

 

 

Uusi Suomi Teppo Ovaskainen kirjoitti: Itä- Ja Keski-Uudenmaan hätäkeskus painottaa puhelinpäivystäjilleen ylimääräistä tarkkuutta, jotta viime perjantainen karmea mutta inhimillinen erehdys ei pääsisi toistumaan. Hätäkeskuksen johtaja Vesa Seppä kommentoi Uudelle Suomelle tapausta, jossa ambulanssi päätyi oikeaan katuosoitteeseen, mutta väärään kaupunkiin.

–Tästä lähtien täytyy aina varmistaa paikkakunta, vaikka se tulisikin jo ilmi. Vaikka sanotaan esimerkiksi, että Helsingin ammattikoulu, niin kysytään silti, missä kaupungissa, kertoo Seppä.

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina paperiversiossaan epäonnisesta tapahtumaketjusta, jonka seurauksena hätäkeskus lähetti ambulanssin Riihimäelle, vaikka ilmoitettu sairauskohtaus tapahtui Hyvinkäällä. Hyvinkääläisen ammattikoulun miesopettaja menehtyi kohtaukseen. Virheen vuoksi elvytyksen alku viivästyi noin kymmenellä minuutilla, mutta kuolemaa ei välttämättä olisi pystytty estämään muutenkaan.

Erehdyksen käynnisti se, että ilmoittaja kertoi hätäkeskuksen päivystäjälle virheellisesti paikaksi Riihimäen ammattioppilaitoksen, vaikka sairauskohtaus tapahtui Hyria koulutus Oy:n eli Hyvinkään ja Riihimäen ammattillisen opetuksen Hyvinkään yksikössä. Koska Riihimäki kuuluu Hämeen hätäkeskuksen alueeseen, puhelu käännettiin sinne.

Hämeen päivystäjä sai soittajalta osoitteen Karankatu, joka epäonneksi löytyy sekä Hyvinkäältä että Riihimäeltä. Hyvinkäällä Karankatu 3–5 on Hyrian yksikkö, kun taas Riihimäellä se on Ilta-Sanomien mukaan asuinkerrostalo. Riihimäen ammattioppilaitos sijaitsee Sakonkadulla.

”Jos sanotaan, että Riihimäen ammattikoulu, niin eihän siinä enää kysele, että mikä paikkakunta”

Riihimäen ambulanssin lähdettyä liikkeelle huomattiin, että paikka on väärä. Silloin lähti Hyvinkäältä ambulanssi oikeaan paikkaan eli Hyvinkään Karankadulle.

Hätäkeskus tekee asiasta sisäistä selvitystä. Vesa Sepän mielestä päivystäjän erehdys on kuitenkin ymmärrettävä ilmoittajan alkuperäisestä virheestä johtuen.

–Jos sanotaan, että Riihimäen ammattikoulu, niin eihän siinä enää kysele, että mikä paikkakunta. Se on inhimillistä, Seppä sanoo.

–Missä menee se raja, mitä on järkeä varmistaa ja mikä on ilmoittajan vastuulla?

Toisaalta Seppä ihmettelee myös, onko päivystäjä voinut toimia täysin ohjeiden mukaan, jos ambulanssi päätyy väärään kaupunkiin. Yleisesti hätäkeskuksen ohjeistus on hänen mukaansa kunnossa.

–Tämän tyyppisiä tapauksia ei ole aiemmin tapahtunut. Mutta vastaisuudessa painotamme koulutuksessa, että kysykää vielä kerran, hän toteaa.

Sepän mukaan poliisi aloittaa asiasta esitutkinnan, jos haluaa.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirppulan lööppiuutiskatsaus, Lööpistä löydetty, muistilappuja, Verenpaine nousee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s