Kokovartaloministeri kokovartalopuhujana

Kokovartaloministeri oli kokovartalopuhujana Keskon kaupan päivässä menneen viikon maanantaina. Keskon Halmesmäeltä karkasi mopo käsistä ja hauskaksi tarkoitettu letkautus lensi sisäpiiristä lehdistöön. Näin niillä sammakoilla on tapana. Ne saavat usein siivet. Pieneksi ja harmittomaksi luultu pienen pieni fiba saa nopeasti hiivaa ulkoilmassa ja se paisuu mielenkiintoisiin mittasuhteisiin. Kun Halmesmäen puhetta kuuntelee, ei tuo letkautus ole asiayhteydessään niin äärimmäisen paha, mutta… jotakin tämä kommentointi kuitenkin kertoo asenteesta.  (Ja mielenkiintoista on tämä anteeksipyytämisen vaikeus.)

Asenteessa on vähän sitä samaa, kun että minä menen autokauppaan, niin minua katsotaan siellä pitkään, että mitäs autoa se täti on hakemassa huollosta. Ketään ei kiinnosta se, että minun pienessä käsilaukussani saattaisi olla shekki, jolla minun olisi tarkoitus ostaa itselleni ihan oikea auto. Olen käynyt shekki käsilaukussa pyörähtelemässä muutamien automerkkien edessä. Olen ihan lehti- ja nettimainoksista ottanut selvää kiinnostukseni kohteena olevasta autosta ja tiedän sen ominaisuuksista yhtä sun toista. Lisäksi olen tutustunut tekniikan maailman arvosteluihin jne. Uskallan väittää, että tiedän autoista enemmän kuin moni ”maailman paras autoilija”, joka paahtaa päin punaisia ja tekee ohituksia rattiraivokohtauksiensa vallassa.

Kun menen autokauppaan miehen kanssa, löytyy palvelu heti. Mutta minä olen nyt päättänyt ostaa auton ihan itse. Ilman miestä.  Juuri siitä syystä, että testaan, miten naisia kohdellaan autokaupassa. Koeajolle asti en ole vielä päässyt, sillä kenelläkään myyjällä ei ole ollut aikaa sen verran, että olisi tullut minulta kysymään miten voisi auttaa.

Toivottavasti kykenen ostamaan auton tällä metodilla ennen tulevaa joulua. Shekkini saa se autoliike, joka kohtelee minua asiallisesti asiakkaana ja käsittää, että tätikin voi ostaa auton. Ihan vain itselleen.

Iltalehti kirjoitti näin:

Pääministeri Kiviniemi oli pääpuhujana Keskon Kaupan päivässä maanantaina.

Matti Halmesmäen jutustelu tilaisuuden alussa oli hyvin vapaamuotoista, ja pääjohtaja heitteli vitsiä useammasta aiheesta.

Tilaisuuden juonsi Kirsi Heikel, joka kiitteli edustavaa pääministeriä. Tämän seurauksena Halmesmäki intoutui kehaisemaan pääministeri Kiviniemen ulkonäköä. Hänen mielestään Kiviniemi voisi pääministerin sijasta olla vaikka ”kokovartaloministeri”.

Kyseessä oli varsin juhlava, Keskon 70-vuotista historiaa kunnioittava tilaisuus. Paikalla olleiden tuntemusten mukaan Halmesmäki liikkui varsin vapaamuotoisessa esiintymisessään hyvän maun rajoilla.

Kauppalehden toimittajan Pirkko Tammilehdon mielestä Halmesmäki ylitti rajan monta kertaa. Halmesmäki vitsaili myös esimerkiksi Keskon kilpailijan SOK:n pääjohtajan ominaisuuksista.

Taloussanomissa asiaa kommentoidaan sitten näin:

Keskon hallituksen puheenjohtaja Heikki Takamäen mielestä Matti Halmesmäkeä kohdellaan epäreilusti. Halmesmäen Mari Kiviniemestä lohkaisema kommentti kokovartalopääministerinä oli lupsakkaa keskustelua, joka on irrotettu asiayhteydestään.
Outi Kokko 

28.1.2011 11:28

Kommentit 145

Keskon hallituksen puheenjohtaja Heikki Takamäki puolustaa Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäkeä, jonka kokovartaloministeri-kommenttia on kummasteltu laajalti julkisuudessa.

– Lausahdus on mielestäni vedetty irti asiakokonaisuudesta. Ei se anna oikeutta ainakaan tällaiseen mylläkkään, Takamäki sanoo Taloussanomille.

Hakamäen mukaan kyse oli lupsakasta keskustelusta, joka avasi välittömän ja läheisen tunnelman tilaisuuteen. Kyseinen tilaisuus oli Kaupan päivä maanantaina. Tässä 700 henkilön kutsuvierastapahtumassa juhlistettiin Keskon 70-vuotista taivalta.

Halmesmäki sanoi tuolloin, että pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) voisi olla pääministerin sijaan kokovartaloministeri, sen verran edustavan kuvan vartalosta saisi. Kauppalehden mukaan Halmesmäki halusi myös tietää, kenen sormea Kiviniemi oikein puraisi, koska asia ei käynyt ihan selväksi Mikael Jungnerin (sd.)  kirjasta.

– Ei tuo voi ketään loukata. Olin pääministerin kanssa vieritysten ja jäin käsitykseen, että hänestä ei tuntunut pahalta, Takamäki sanoo.

Hän myöntää, että ulkonäkö on tietysti asia, jota ei pitäisi kommentoida.

– Siinä rinnalla pitäisi olla tietysti lausunnot pätevyydestä, kielitaidosta, hyvästä tehtävänhoidosta ja pääministeripörssin kärjessä olemisesta, hän lisää.

Handicap olikin
tasoitus

Halmesmäen lausahdus on jo toinen kerta, kun Keskon johtajan naisnäkemykset nousevat julkisuuteen. Konsernin entinen varapääjohtaja Timo Karake perusteli vuonna 1995 naisjohtajien puuttumista yhtiön johtajistosta sillä, että monissa tapauksissa naisilla on handicap. Hän käytti tätä vamma-sanaa viittaamaan naisten perhekytköksiin ja niistä aiheutuviin käytännön hankaluuksiin.

Takamäki muistaa kyseisen lausunnon. Hänestä Karaketta tulkittiin väärin. Hänen mukaansa Karake käytti handicapia golf-kielenomaisesti ja tarkoitti sillä tasoitusta.

– Oli epäoikeudenmukaista kääntää lausunto vammaksi, hän sanoo.
Kaikille golf-kieli ei ole tuttua, mutta Takamäen mielestä olisi ollut kohtuullista selvittää, mitä Karake tarkoitti.

Takamäki sanoo, että ei ole reilua ketään kohtaan, että tulkitaan väärin tahallaan väärin toisen sanoja. Hänen mukaansa Keskossa sen enempää kuin Halmesmäelläkään ei ole tällaista ajattelumallia.

Maineen hallinta
on tärkeä asia

Takamäki myöntää, johtavassa asemassa olevan pitäisi hyvin tarkkaan pitäisi miettiä, mitä suustaan päästää.

– On ilman muuta selvää, että maineen hallinta on äärettömän tärkeä, eikä helppo asia, hän sanoo.

Hän kertoo, että Kesko on uhrannut paljon rahaa esimerkiksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioihin. Hän muistuttaa, että yritys on saanut raportoinnistaan kansainvälisiäkin palkintoja.

– Tuntuu hassulta ja pahalta, jos tekomme esimerkiksi juuri yhteiskuntavastuuasioissa kaatuvat kaatuu yhteen lauseeseen, jonka tarkoitus ei voi olla kuin myötämielinen, Takamäki sanoo.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirppulan lööppiuutiskatsaus, Lööpistä löydetty, muistilappuja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s