Sentinperintää….

Iltalehti kertoo, että Kela peri opintonsa päättäneeltä naiselta opintotukea takaisin 0,01 euroa. Mielenkiintoista, sillä perintään käytetty paperi ja postimaksukin ovat enemmän kuin tuo perittävä summa. Joku järki tarvittaisiin näihin hommiin. Tuntuu monta kertaa, että tällaisissa työtehtävissä työskentelevät käyttävät sen vähäisenkin vallan, joka heillä on… ja usein aika tyhmästi.

Luultavasti moni asia olisi paremmin, jos aika ja energia käytettäisiin olennaiseen.

 

 

VAHINKO Kela pyrkii siihen, että perittävät opintotukierät laskettaisiin tasan siten, ettei yksittäisiä senttejä jäisi perittäviksi.

VAHINKO Kela pyrkii siihen, että perittävät opintotukierät laskettaisiin tasan siten, ettei yksittäisiä senttejä jäisi perittäviksi.

Opintotuen takaisinperintä

Jos opiskelijan tulot ylittävät vuositulorajan, Kela tai yliopiston opintotukilautakunta lähettää hänelle takaisinperinnän päätösehdotuksen.

Jos ylitys on enemmän kuin 220 euroa (170 euroa 31.12.2007 asti), ylityksen jokaista alkavaa 1 310 euroa (1 010 euroa 31.12.2007 asti) kohti peritään takaisin yhden kuukauden opintotuki.

Kelan tai yliopiston opintotukilautakunnan kanssa voi neuvotella maksujärjestelyistä. Opiskelija voi sopia eräpäivän siirrosta, maksukykynsä mukaisesta osamaksusta tai takaisin perittävän määrän kuittaamisesta jostakin muusta Kelan maksamasta etuudesta.

Takaisin perittävään määrään lisätään 15 prosentin korotus, joka perustuu opintotukilakiin. Korkeakouluopiskelija ei saa takaisin perittäviä tukikuukausia uudelleen käyttöönsä.

Lähde: http://www.kela.fi

Tuusulalainen perheenäiti koki yllätyksen avatessaan kesäkuussa Kansaneläkelaitokselta tullutta kirjettä.

Kirjeessä ilmoitettiin, että Kela perii naiselta takaisin neljän vuoden takaisia opintotukia.

Perittävä summa yllätti, mutta lähinnä pienuudellaan. Se oli 0,01 euroa, eli yhden sentin. Sentti vähennetään perheen kaksivuotiaan lapsen lapsilisästä.

– Huvittavinta on, että paperit ja lähetykset tulevat varmasti maksamaan enemmän, kuin mitä ne nyt hyötyivät tästä sentistäni, nainen sanoo.

Alle 50 gramman painoisen kirjeen lähettäminen maksaa Suomessa 55 – 67 senttiä.

Järkevää?

Nainen ihmettelee myös, miksi tämä perintä tapahtui eri tavalla kuin yleensä. Yleensä takaisinperintään tarvitaan asiakkaan sana siitä, miten hän haluaa, että summa peritään. Nyt rahasumma perittiin vain ilmoittamalla asianomaiselle.

– Tästä sentistä ei tullut ennakkoon kirjettä, vaan he vain ilmoittivat, että perivät sen lapsilisästä.

Kosmetologiksi valmistunut nainen kyseenalaistaa Kelan toiminnan järkevyyden. Hän miettii, miksi senttiä ei esimerkiksi olisi voitu ottaa osana aikaisempia perittäviä.

– Pitäisi miettiä, kumpi tulee oikeasti kalliimmaksi, periä sentti vai antaa sen olla?

ILMOITUS Tässä maksuilmoituksessa lukee, että Kela perii asiakkaaltaan opintotukea takaisin yhden sentin verran. Sentti on ilmeisesti jäänyt viimeisimpään erään osana suurempaa summaa, jota nainen on maksanut takaisin Kelalle erä kerrallaan.

ILMOITUS Tässä maksuilmoituksessa lukee, että Kela perii asiakkaaltaan opintotukea takaisin yhden sentin verran. Sentti on ilmeisesti jäänyt viimeisimpään erään osana suurempaa summaa, jota nainen on maksanut takaisin Kelalle erä kerrallaan.

Senttejä voi jäädä yli

Miksi Kansaneläkelaitos perii asiakkaaltaan sentin verran opintotukea, Kelan lakimies Antti Partanen?

–  Kuittaus on yleisin selitys, jos tällaisia summia jää. Se on sovittu menettely Kelan kanssa. On vaihtoehto, että se (liikaa maksettu opintotuki) kuitataan jostain etuudesta. Tässä tapauksessa on sovittu, että se kuitataan lapsilisästä. Loppupelissä ei ole huomattu, että sinne jääkin yksi sentti roikkumaan, mikä kyllä kuulostaa hauskalta näin. Se olisi voitu sopia edellisen kuukauden erästä vähennettäväksi.

Kuinka vaikkapa satojen eurojen kuittauksesta jää yhteen erään pelkkiä senttejä maksettavaksi?

–  Perittävä määrä voi esimerkiksi olla 100,02 euroa. Sovitaan, että kuitataan 50 euroa kuukaudessa. Kun ensimmäisenä kuukautena lapsilisästä kuitataan 50 euroa, jäljelle jää 50,02 euroa. Toisena kuukautena kuitataan 50 euroa, jäljelle jää kaksi senttiä. Kolmantena kuukautena, kun lapsilisäetuus kuitataan, kuittausta on jäljellä kaksi senttiä.

Mikä on vähimmäissumma, jonka Kela perii kirjeitse?

–  Yhtä senttiä ei lähdettäisi edes perimään takaisin. Meillä lainsäädännössä puhutaan vähäisestä määrästä, joka on määritelty eri etuusmäärissä. Raja on useampia kymppejä.

KAISU PURANEN
kaisu.puranen@iltalehti.fi

 

Jätä kommentti

20 heinäkuun, 2011 · 6:56 am

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s