Valokuvatorstain 20 haaste on ateria.
Viimeiset ateriat kiinnostavat myös tutkijoita. Esim. jäämiehen viimeisestä ateriasta on voitu päätellä kiinnostavia asioita. Viimeisiä aterioita ovat myös jäähyväisateriat. Usein, kun vaihtaa työpaikkaa, pomo vie lähtijän syömään tai koko työporukka menee syömään. Muistaakseni Kaisakin oli päässyt tässä taannoin tällaiselle työsuhteen päättymisestä johtuvalle viimeiselle aterialle.
NAURUA
Niin hassunkurisen touhun nään
suu tuoss’ on sepposen selällään
suu pieni ja hampaaton
Se naurua on!
Suu pieni, sua mikä naurattaa?
Mikä ilo noin sirriin silmät saa?
Näin kyselen turhaan lapseltain
Se nauraa vain
Se on lämmintä maitoa pullollaan
Sill’ on äidin suukkonen otsallaan
Se on kurkkua myöten kylläinen
peto pikkuinen
Sinä paljon vaadit ja paljon saat
Sinä siunaat kätemme toukomaat
Nyt vasta ne tähkän kantaa;
sinä annat meidän antaa
AARO HELLAAKOSKI
Aterialle voi valita teeman: sadonkorjuuateria, juustoateria (lähes kaikki viitaukset tarkoittavat hampurilaisten juustoateriaa…), herkkuateria, liha-ateria, peruna-ateria, meksikolainen ateria, jne.
Aterian tasapainoisuuden ja ravitsemuksellisten tekijöiden lisäksi kattauksen ja ruoan ulkonäön merkitys on tärkeä. Ateriaseurasta puhumattakaan.
Kokeile valmistaa vaikkapa viikonlopun ateriaksi lohkoperunoita.
Sopivat erinomaisesti kaikenlaisen liharuoan ja raikkaan salaatin seuraksi.
Lohkoperunat
Perunoita syöjämäärän mukaan.
(nämä ovat hyviä ja siksi kannattaa varata vähän tavallista enemmän)
Kuori perunat ja lohko ne veneiksi.
huuhtele hyvin.
Laita perunat uunipeltille tai vuokaan
Sekoita
öljyyn (n. 1/2 dl)
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulisuolaa tai valkosipulijauhetta
1 maustemitta valkopippuria
Maalaa perunat tällä öljy-mausteseoksella
Voit halutessasi lisätä mausteita vielä ripottelemalla perunoiden päälle esim. paprikajauhetta ja valkosipulijauhetta ja valkopippuria.
Laita peltin/vuoan päälle leivinpaperi. (Estää kosteuden haihtumista)
Paista 225C noin 25-45 min – riippuen perunoiden määrästä ja lohkojen koosta tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Kastike
1 -2 tlk kermaviiliä
2-4 rkl kurkkusalaattia (Herkkumaa)
ripaus suolaa
tilliä (kuivattua n. 1tl)
1-2 maustemitta valkopippuria
1-2 maustemitta chilijauhetta
Lisäksi pihviä, paistia tai lihapullia
Salaattia.
Nämä perunat maistuvat myös kylminä.
Tuosta pöperöstä niin, mutta runo on hyvä. Tuon lihan voisi korvata vaikka lampaankääpäpihveillä tai tuoreena paistetuilla hekkusienillä tai -tateilla. Niettä mistä ne lampaankäävät? Ku tietäis. Tilliä on kuivattuna, mutta saa sitä läpi vuoden tuoreenakin, sopii hyvin graavaamiseen. Tänä vuonna tuli kuivattua vähän liikaa lipstikkaa. Jos ei ole nälkä, sitä voi käydä nuuhkaisemassa ja heti ovat Knorrin keitot mielessä. Maistuvat melkein kaikki samanlaisilta.
Akh,
Olisiko Puijolla lampaankääpiä jo noussut?
Tiivistä tietoa, hauska että perunoitakin voi maalata. Minä maalasin yhden kiven ja puulusikoita (mm.) tällä reissulla. 🙂
Olen pitänyt osittaista nettipaastoa tämän viikon, koska vrkmaksu pääsystä verkkoon olisi ollut 7 euroa. Ajattelin, että tekee hyvää hiukan kokeilla riippuvuutensa astetta. Olisinkohan 43 % riipuvainen? Toiset arvioikoon tarkemmin. 🙂
Runosta Akh:n kanssa samaa mieltä. Vrt. naurujooga.
Kaatoivat kuusikon lampaankääpäpaikastani.
GRRR… Ei ole enää näkynyt kääpiä eikä mitään muutakaan niillä aukeilla.
Lisukkeena paistetut tatit ja sipuli sopivat tähän myös. Tai ne suppilovahverot.
Mukava kokonaisuus. Tässä on kivaa kokonaisuus, tiedon ja ohjeen tuoma lisä sopivalle kuvalle. Yksikään osa ei olisi täydellinen omanaan, mutta yhdessä ATERIA on valmis – lukijan nautittavaksi.
Tulipa mieleeni, että joskus lapsia imetettiin hyvinkin vanhoiksi. Se taisi olla varmin ehkäisykeino.
Mari, kiitos kommentista: mulla on pakkomielle hankkia aina asioille taustoja.