EDIT: Tämä juttu ratkesi onneksi ihmisten kannalta järkevällä tavalla. Epäkohdat kannattaa nostaa esiin. Iltasanomien uutinen tekstin lopussa.
Iltalehti tietää kertoa tänään 17.11.2006, että Helsingin kaupunki päätti erottaa Marja Korhosen ja Helge Heralan. Pariskunta on ollut naimisissa lähes 60 vuotta ja se on ilmeisesti liikaa Helsingin kaupungin byrokraattien mielestä.
Tämä meidän armas maamme on tosiaan aivan käsittämättömien asioiden maa.
Eikö järkeä tosiaan saa käyttää, vai onko se niin kivaa käyttää valtaa avuttomien ihmisten asioiden tulkitsemiseen mielivaltaisesti. Olen jossakin joskus todennut, että niin kauan ovat asiat hyvin, kun ei joudu tekemisiin työvoimaviranomaisten eikä minkään muidenkaan viranomaisten kanssa. Viranomainen on todennäköisesti maailman vaarallisin omainen.
Kursivoitu teksti on suora lainaus päivän iltasanomista.
Marja Korhonen ja Helge Herala kärsivät17.11.2006 07:02
TEA KARVINENHelge Herala muutti heinäkuussa Helsingin kaupungin ylläpitämään Riistavuoren palvelutaloon.
Rakastettujen näyttelijöiden Helge Heralan, 84, ja Marja Korhosen, 82, avioliitossa on erikoinen ongelma. Liki 60 vuoden yhteiselämä katkesi, kun Herala muutti heinäkuussa Helsingin kaupungin ylläpitämään Riistavuoren palvelutaloon. Korhonen joutui jäämään Malmille yksityiseen palvelutaloon Miljaan.
– Kun olin muuttamassa, totta kai kuvittelin että se Korhonen lähtisi mukaan. Näin ei käynyt. Tuntuu kurjalta, kun olemme toisillemme luvanneet olla yhdessä päiviemme loppuun asti ja sitten meidät näin yhteiskunnan toimesta erotetaan, Herala suree.
Kolme vuotta sitten Helge Heralan molemmat jalat amputoitiin diabeteksen vuoksi. Tämä nosti hoitokustannukset Miljassa 2500 euroon. Edullisempi paikka löytyi Riistavuoresta – mutta se koski vain Heralaa. Helsingin kaupungin vanhustenhuoltopiirin mukaan Marja Korhonen on niin hyväkuntoinen, että hänelle ei paikkaa voida myöntää. Kaupungin tekemä hyllytyspäätös oli läheisille suunnaton järkytys. Korhosella on diagnosoitu alzheimerintauti, jonka merkit ovat jo selvästi näkyvissä.
– Omaishoitajina näemme aivan toisen todellisuuden: sekavuuden, yksinäisyyden ja pelokkuuden. Arkipäiväisten asioiden hoitaminen on täysin mahdotonta ilman omaisten apua. Jokainen tietää, kuinka nopeasti alzheimer etenee ja mihin se johtaa. On huolestuttavaa, että vanhemmillani on myös paljon kohtalotovereita, Heraloiden poika Turo Herala, 52, kertoo.
Iltis 18.11.2006 tietää kertoa, että asia ratkesi niin kuin sen olisi pitänyt ratketa jo aivan alussa. Teksti on suora lainaus Iltalehdestä:
Helge Herala ja Marja Korhonen sittenkin yhteiseen kotiin18.11.2006 07:13
IS/ERKKI RASKINENHelge Heralan ja Marja Korhosen asumisasiat ovat vaikeuksista huolimatta järjestymässä.
Näyttelijäpariskunta Helge Herala ja Marja Korhonen pääsevät sittenkin jatkamaan lähes 60 vuoden yhteiselämäänsä yhteisessä kodissa.
IS kertoi eilen, että suositut näyttelijät joutuivat kaupungin päätöksellä asumaan eri palvelutaloihin. Herala muutti heinäkuussa Helsingin kaupungin ylläpitämään Riistavuoren palvelutaloon Haagaan, kun Korhonen joutui jäämään Malmille yksityiseen palvelutaloon. Kaupungin mukaan Korhonen on niin hyväkuntoinen, että Riistavuoresta hänelle ei voitu myöntää paikkaa. Hänellä on diagnosoitu Alzheimerin tauti.
Juttu nostatti kiivaita kommentteja kaupungin toiminnasta muun muassa IS:n verkkokeskustelussa.
Eilen illansuussa pariskunnan poika Turo Herala sai helpottavan sähköpostiviestin uudesta sijoitusarviointipäätöksestä. Malmin sosiaalitoimesta ilmoitettiin, että pariskunnalle olisi järjestymässä palvelukaksio tai molemmille oma yksiö esimerkiksi Riistavuoresta.
Viestissä mainittiin myös, että Korhosella olisi mahdollisuus muuttaa samaan 34 neliön yksiöön aviomiehensä kanssa, mihin ei aikaisemmin ollut lupaa. Tätä Turo Herala ei kuitenkaan pidä varteenotettavana mahdollisuutena.
– Heillä on niin erilaiset vuorokausirytmit ja isällä on nostokurkea, rollaattoria ja muuta huoneessa.
Sairasta! Törkeämpää touhua on vaikea kuvitella! Ei mitään inhimillisyyttä ole tuossakaan ratkaisussa. Eivätkä ymmärrä edes hävetä nuo Hesa viskaalit 😦
Ajattele niitä, joilla ei ole ketään läheisiä, jotka puuttuisivat asioihin. On aika vaikea löytää sanoja.
Tosin kyllähän tässä keväällä tuli tuo hoivabyrokratia tutuksi…
Luin yhdestä vanhasta pariskunnasta muutama kuukausi sitten samanlaisen jutun. Vanhusten lapsi oli yrittänyt vaikuttaa asiaan, mutta turhaan. Kyllä byrokratia on käsittämätöntä! Vaikka hoitopaikkoja on vähän, niin luulisi, että hyvällä tahdolla vanhoille ihmisille voisi järjestää mahdollisuuden olla viimeiset vuotensa puolison kanssa.
Iines luulisi. Kaikkia lillukanjuuria duunataan, mutta oikeat asiat jäävät hoitamatta!
Mäkin tein tästä oman postauksen omassa Vuodatus-blogissa – että tulee huomattua varmasti että täällä on myös kansalaisten aikalaiskritiikin ääniä ilmassa.
Asiahan olikin saanut pikaisesti uuden käänteen Iltiksen jutun jälkeen. IS:n juttu nostatti kiivaita kommentteja kaupungin toiminnasta ja eilen illansuussa pariskunnan poika Turo Herala sai helpottavan sähköpostiviestin uudesta sijoitusarviointipäätöksestä. Malmin sosiaalitoimesta ilmoitettiin, että pariskunnalle olisi järjestymässä palvelukaksio tai molemmille oma yksiö esimerkiksi Riistavuoresta” kertoo lauantain Iltis.
Asioiden julkisuuden aiheuttamaa voimaa ei pidä aliarvoida. Lisää avoimuutta siis!
Avoimmuutta järkeä sekä inhimillisyyttä päätöksiin !